Bästa tipsen – Så hittar du rätt i kaffedjungeln

Inget slår ett riktigt gott kaffe under arbetsdagen och det är värt att lägga ner lite tid på att välja rätt i kaffedjungeln. Kaffeknappens Master barista Matte Carlson ger här sina bästa tips om vad du ska tänka på när du väljer kaffe till kontoret.

Matte Carlson

Resan mot det bästa tänkbara kontorskaffet börjar redan när du väljer leverantör av själva kaffemaskinen, för olika leverantörer erbjuder olika kaffesortiment och även olika kaffemaskiner.

Så redan inför valet av kaffeleverantör, börja med att ställa dig frågan: vilka parametrar är viktiga på just min arbetsplats? Vilken typ av kaffe vill vi dricka? Är det mestadels klassiskt bryggkaffe som efterfrågas eller föredrar många en riktig Cappuccino med skummad färskmjölk? Eller kanske både och? Är ni ute efter någon speciell kaffesort? Är det viktigt att kaffet är miljömärkt? Ska kaffet vara ekologiskt, Fairtrade eller kanske ingå i Rainforest Alliance? Skulle ni kunna tänka er att stötta ett lokalt rosteri och satsa på ett specialkaffe?

I Sverige och Norden är vi riktigt inbitna kaffedrickare och vi har en lång tradition av import av högkvalitativt råkaffe. Detta gör att vi har en hög lägstanivå när det kommer till kaffets kvalitet jämfört med många andra länder i Europa, vilket gör att förutsättningarna för gott kaffe hemma, på caféer, restauranger och såklart på jobbet är riktigt bra. Vårt stora kaffeintresse har också resulterat i en växande marknad för lokala kafferosterier som satsar på sina egna unika kaffesorter från världens alla hörn.

Unika smaker från lokala rosterier

Matte Carlson kan varmt rekommendera att testa ett så kallat specialkaffe från ett lokalt rosteri – även till kontoret.

– Du kan hitta nya spännande smakprofiler om du vänder dig till de mindre mikrorosterierna. De kan nämligen köpa in mindre partier av speciella och lite mer exklusiva bönor från mikrolotter och enskilda plantage, så kallat Single Estate Coffee. Oftast är det för små partier för de stora “kaffedrakarna” att köpa in. Sedan är det kul att kunna gynna de mindre rosterierna precis på samma sätt som att det känns bra att köpa lokalt kött eller öl från ett mikrobryggeri, säger han.

Väg in miljömärkningen

När det gäller miljömärkningar så finns det flera när det gäller kaffe. Vissa märkningar fokuserar mer på arbetarnas arbetsvillkor, medan andra handlar om att odlingen sker ekologiskt utan bekämpningsmedel. Smaken på kaffet påverkas inte alltid av märkningen, men av rent moraliska skäl och för miljön spelar märkningen stor roll, så det är definitivt en aspekt att fundera kring inför ert val.

Bjud in till kaffeprovning

Det allra bästa tipset, som garanterat är uppskattat bland medarbetarna, är att låta dem vara med och bestämma vilket kaffe som ska köpas in. Det görs enklast genom en klassisk kaffeprovning på kontoret.

– Det är bara att säga till så kommer vi ut till ditt kontor och kör en kortare kaffeprovning där vi testar lite olika bönor. Då får kontorets kaffedrickare chans att prata ihop sig och bestämma vad de själva tycker är godast. Liknande upplägg kan också arrangeras direkt i våra fina showrooms.

***

Inget slår ett riktigt gott kaffe under arbetsdagen och det är värt att lägga extra tid på att hitta den bästa leverantören. Läs gärna mer om hur våra kunder upplever Convinis mat- och kaffelösning i våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag