Fairtrade kaffe – vad innebär det?

Många företag har idag ett brett hållbarhetstänk i sin verksamhet och vilket kaffe som serveras på arbetsplatsen påverkas förstås även av detta. För många företag hamnar då valet på Fairtrade kaffe. Men vad är egentligen rättvisemärkt kaffe? Här kommer vi gå igenom vad Fairtrade innebär och vilka fördelar det finns av att köpa Fairtrade kaffe.

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende internationell produktmärkning av råvaror, vars syfte är att förbättra villkoren för odlare och deras anställda i länder med hög fattigdom. Märkningen innebär att råvaran är producerad enligt ekonomiska, sociala och miljömässiga krav.

Kaffe var faktiskt den produkt som var först ut med att få kriterier för rättvisemärkning. Det var i slutet av 80-talet och sedan dess har en mängd produkter Fairtrade-certifierats. Hos oss på Convini är ca 95 % av kaffesortimentet certifierat, däribland många med märkningen Fairtrade. Läs mer om vårt hållbara kaffesortiment!

3 anledningar till att välja Fairtrade kaffe

Den största delen av världens kaffe odlas på familjeägda gårdar i länder med mycket hög fattigdom. Kaffeodlarna står inför flera stora utmaningar såsom ekonomiska svårigheter och klimatförändringar. När du handlar rättvisemärkt kaffe bidrar du till bättre villkor och förutsättningar för kaffeodlarna runt om i världen. Här nedan listar vi de tre främsta anledningarna till varför du ska välja Fairtrade kaffe nästa gång.

1. Tryggare ekonomi för odlarna

Ett stort problem för kaffeodlarna världen över är den stora ekonomiska osäkerheten. Marknadspriset för kaffe varierar och det är inte ovanligt att priset ligger under odlarnas produktionskostnad. Det, i kombination med en lång handelskedja, skapar svårigheter för odlarna.

Köper du ett rättvisemärkt kaffe kan du vara säker på att kaffeodlaren har fått sälja kaffet till minst minimipris, för att kunna täcka sina produktionskostnader. I det långa loppet medför detta ekonomisk trygghet, högre löner till de anställda och större investeringsmöjligheter.

Dessutom ser Fairtrade till att kaffeodlarna får en kaffepremie. Den står i relation till hur stor försäljningen är och används sedan för att utveckla det lokala samhället.

2. Odlarna får kunskap om klimatförändringar och ekologiskt jordbruk

Under de senaste åren har klimatet varit en av de största utmaningarna för världens kaffeodlare. På grund av att ett varmare och torrare klimat påverkar kaffeplantorna och skördarna, är det många kaffeodlare som ser svårigheter i att fortsätta odla kaffe i framtiden. Med hjälp av Fairtrade får kaffeodlarna stöd och teknisk kunskap om hur de kan hantera de negativa konsekvenserna av klimatförändringarna. Fairtrade uppmuntrar även till ekologiskt jordbruk för att odlarna själva ska kunna minska sin egen klimatpåverkan.

3. Barnarbete motverkas

För att kaffet ska kunna Fairtrade-märkas får inga barn under 15 år arbeta på kaffegården, och ingen under 18 år får ha ett arbete som kan vara skadligt för hälsan. Om barnarbete upptäcks finns det ett åtgärdsprogram som vidtas, och i värsta fall dras certifieringen tillbaka.

Drick Fairtrade kaffe på jobbet

För oss på Convini är det viktigt att kaffet är schysst och hållbart, därför är hela 97% av vårt kaffesortiment certifierat. Och, vi ger oss inte förrän vi nått 100%.

Vi hjälper er gärna att avnjuta en god kopp Fairtrade kaffe. Så låt våra baristor på Convini förse er med en skräddarsydd lösning för kaffe på jobbet som matchar era önskemål.

Kontakta oss så hjälper vi er njuta av gott och hållbart kaffe!

Läs också vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!