Världens kaffepriser på rekordnivåer

Priset på råkaffe har ökat rejält den senaste tiden och befinner sig nu på rekordhöga nivåer, enligt branschorganisationen International Coffee Organization. Men vad beror egentligen de höjda kaffepriserna på?

De tre främsta orsakerna till våra ökade kaffepriser

Kaffeproduktionen i världen har fått utstå en hel den senaste tiden vilket har påverkat priset på råkaffe. Främst är det tre orsaker till att världens kaffepriser rusat, där alla tre har skapat en obalans i både utbud och efterfrågan. Något som kan komma att påverka vad en kopp kaffe kan kosta för en slutkonsument hemma i köket eller i fikarummet på ett företag.

1. Frost och torka på brasilianska kaffeodlingar

Brasilien har varit drabbat av extremväder, först av torka och därefter frost och som en naturlig följd av det, två riktigt dåliga skördar. Vädret har satt många kaffeodlare i en otroligt tuff och kostsam situation och det råder just nu ett underskott på ca tio miljoner säckar kaffe. Något som förstås påverkar kaffeodlarna och i ett nästa led även oss som kaffedrickare.

40% av världens kaffe odlas i Brasilien

Brasilien står för 40 % av allt kaffe som produceras i världen vilket gör dem till världens största producent, före Vietnam och Colombia. Det gör att många är beroende av de brasilianska kaffeodlingarna. I Sverige dricker vi främst kaffe från arabicabönan och det är också arabica som odlas på majoriteten av kaffe-giganten Brasiliens plantager.

Nästan 27 000 kvadratkilometer av det brasilianska landskapet täcks av kaffeodlingar. Störst produktion är det i delstaten Minas Gerais där 70 % av landets arabicabönor odlas. Tyvärr är det också den del av Brasilien som drabbats värst av den frost och torka som orsakat förlorade skördar.

Ett schysst kaffesortiment TOPPBILD UNDERSIDA-2Arabicabönan står för drygt 70 % av vår globala kaffeproduktion

2. Problem med frakt och leverans

Det är inte enbart de dåliga skördarna som påverkat världens kaffepriser. Den logistiska delen i kedjan har också bidragit med problem för odlarna. Det råder stor brist på både containrar och fartyg som fraktar kaffet världen över. Problemet började i Asien hösten år 2020 till följd av pandemin och har sedan spridit sig till både Sydamerika och Brasilien. Priset för containerfrakt har därför skjutit i höjden och kaffeproducenterna måste “överbetala” för frakten för att få godset lastat.

Logistikproblemet innebär att det kaffe som odlarna trots allt lyckats skörda, i många fall blir fast i ursprungslandet och det är både svårt och dyrt att få det fraktat till konsumtionsländerna. Det leder i sin tur till att vi måste köpa kaffe på “spot-marknaden” i Europa, med övriga kaffetörstande länder vilket kan leda till sinande lager av det svarta guldet.

3. Råkaffekostnader på New York-börsen högsta på tio år

Även kostnaden för råkaffe ligger på den högsta nivån på tio år på New York-börsen. Handel av kaffebönor sker i amerikanska dollar, vilket för svensk del innebär att vi får räkna med ett än dyrare kaffe i och med den svaga svenska kronan i takt med att dollarn rusar.

kaffe-ny-borsenRåkaffekostnad på New York-börsen senaste tio åren

Kommer kaffepriserna fortsätta vara höga även framöver?

Det kan ta tid innan produktionen av kaffe kommer ikapp och når normala nivåer. Kaffe som råvara är speciell eftersom dess odlingscykel är betydligt längre än andra råvaror såsom vete, majs och socker. Kaffet tar hela 2-3 år från plantering till skörd.

Ingvar Sandberg, försäljningschef på Arvid Nordquist, tror att det kommer vända men att vi troligtvis inte kommer att kunna förvänta oss samma låga kaffepriser som vi varit vana vid.

– Priset på kaffe ligger nu betydligt högre än ett teoretiskt snitt av ”cost of production” och det kan inte pågå alltför för länge. Historiskt ser man att det inte brukar hålla mer än två år. Men på grund av inflationen ökar även produktionskostnaderna kraftigt för odlarna, så det känns allt mer orimligt att se en marknad med ett så lågt pris på kaffe som vi haft de senaste åren. 

Finns det något positivt med de höjda kaffepriserna?

Att världens kaffepriser skjuter i höjden behöver inte enbart vara dåliga nyheter. För kaffeodlarna kan det innebära ett bra incitament för att vilja investera än mer i sin kaffeodling, som till exempel genom att:

  • utöka odlingsytan på kaffeplantagerna
  • fler väljer att gå över till en mer hållbar kaffeodling
  • fler nu tar tillvara även på kaffebönor med lite sämre kvalitet, då det nu finns en marknad även för dessa

Höjda kaffepriser påverkar självklart priset på den kopp kaffe du dricker. Men, ett högre kaffepris är faktiskt bättre långsiktigt – både för odlarna och för dig som kaffedrickare. Resultatet av ett högre kaffepris leder förhoppningsvis till att fler av nästa generations kaffeodlare vill fortsätta att odla ett hållbart kaffe av hög kvalitet. 

Så fortsätt njut av morgonkaffet, koppen med kollegorna i fikarummet och barista-kaffet från ditt lokala café. För, egentligen är kaffepriset mer normalt nu än när det var som billigast.

Läs mer om hur vi jobbar med ett schysst och hållbart kaffesortiment!

Convinis kaffesortiment

Författare:

Mer läsning

7 anledningar att välja ekologiskt kaffe till kontoret

Gör en god pepparkakslatte till jul

Så gör du pumpkin spice latte hemma

JURA espressomaskin till företag