3 tips som gör dig effektivare på jobbet

För många av oss betyder hösten en chans till nystart  – inte minst på jobbet – och det är ett perfekt tillfälle att bryta gamla invanda mönster och hitta nya smarta sätt att jobba.

Här ger vi dig 3 snabba tips för en effektivare arbetsdag.

1. Se över din mejlhantering

Mejlkorgen har en tendens att stjäla mycket av vår tid på jobbet om vi inte sätter en bra struktur kring vår mejlhantering. 

Här är några enkla tips för en smartare mejlhantering!

1. Sätt upp bestämda tidpunkter under arbetsdagen då du kollar mejlen.

2. Stäng av notiserna på mobil och jobbdator så att du inte blir distraherad när det plingar och blinkar.

3. Prata med din chef och sätt er ner tillsammans på din avdelning och lyft frågan om er mejlhantering. Kanske fler känner att det behövs en förändring för att minska mejlskörden både internt/externt? Kanske finns andra kommunikationsvägar som är effektivare?

LÄSTIPS! I ett tidigare blogginlägg ger mötesexperten Anna Bojlert på företaget Beminded sina bästa tips kring mejlhantering. Blogginlägget “Smarta knep som får ordning på din mejl” hittar du här!

2. Styr upp en bra möteskultur

Det är lätt att hamna i mötesfällan och springa på långdragna och ostrukturerade möten som tar onödigt mycket tid. Om du känner igen dig finns det många knep att ta till.

Här är några tips för en effektivare möteskultur!

1. Satsa på snabba möten. Inför en maxgräns på 45 minuter för dina möten och ha alltid minst 15 minuters paus mellan varje mötesbokning.

2. Kräv en tydlig agenda. Redan vid inbjudan bör det vara tydligt vad mötet kommer handla om så att deltagarna kan förbereda sig på de ämnen som kommer avhandlas. 

3. Starta i tid – fokusera – och avsluta i tid. Här har mötesorganisatören ett ansvar att ta kommandot och se till att mötet startar i tid och inte drar ut på tiden.

4. Variera era mötesformer. Ett effektivt möte behöver inte alltid äga rum sittandes i ett konferensrum. Promenadmöten har till exempel blivit väldigt poppis de senaste åren. Ni kan också testa stående möten med pennor eller post-its vid whiteboardtavla.

LÄSTIPS! Ännu fler konkreta tips kring hur ni kan skapa en bra möteskultur på din arbetsplats hittar du i vårt blogginlägg 8 konkreta tips för effektivare möten.

3. Glöm inte bort att pausa!

Även om du har mycket på ditt bord och egentligen känner att du inte hinner – prioritera den där pausen ändå. Vår hjärna behöver regelbundna pauser flera gånger under arbetsdagen för att fungera optimalt. Förutom att ta den där trevliga fikan med kollegorna på eftermiddagen, kan du passa på att ta mikropauser vid ditt skrivbord. Gör några stretchövningar, gå en omväg till kaffemaskinen eller ställ dig upp och jobba en stund. Under hösten och vintern är det också extra viktigt att vi pausar utomhus för att få tillräckligt med ljus, så skippa heller inte lunchpromenaden framöver.

***

Vill du få fler tips hur du kan få bättre flyt under dina arbetsdagar? I vår  guide har vi samlat tips från personer med lång erfarenhet i rollen som kontorsansvarig, som berättar om hur de löser sina största utmaningar på jobbet. Guiden laddar du ner gratis via länken nedan.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag