Så här blir du piggare med minireloads!

För att orka med tillvaron är regelbunden återhämtning viktigt. Känner du ibland att det kan vara svårt att prioritera tid för återhämtning när både arbetsuppgifter och vardagsbestyr hopar sig? I det här blogginlägget får du tre tips på så kallade minireloads, korta tillfällen som funkar som ett slags vitaminshot för dig som är stressad.

Det är ingen hemlighet att vi svenskar i högre utsträckning blir sjukskrivna på grund av stressrelaterad ohälsa. Arbetshälsoexperten Helena Jahncke menar att för att få bukt med detta är det avgörande att börja fokusera på återhämtning.

henrik-fexeus-catharina-enblad-600x441

Reload – så blir du återhämtningssmart är en bok skriven av mentalisten och författaren Henrik Fexeus och hälsojournalisten Catharina Enblad. De ger oss handfasta tips och övningar på hur vi kan göra för att förebygga stress.

I boken beskrivs “reload” som ett begrepp för återhämtning, även om orden inte har samma betydelse. Bortsett från den fysiska återhämtningen vill författarna också sätta ljuset på återhämtning som omfattar det mentala.

Att prioritera tid för mental återhämtning kan vara knepigt. I ett tidigare blogginlägg delade vi en snabblektion i smart återhämtning i fyra steg.

Här kommer konkreta övningar, så kallade ”minireloads”, som passar perfekt när tiden är knapp. Minireloads tar alltifrån några sekunder till några minuter att utföra.

Kortmeditera: 1 till 5 minuter

Snabb meditationsteknik kan vara både enkelt och effektivt. Börja med att sätta dig ner, andas och börja fokusera på en enda sak. Det kan till exempel vara att du väljer att koncentrera dig på din andning, ett ting eller möjligen ett ord.

Din meditation kan ses som ett cirkulärt förlopp med följande steg:

1. Fokusera

2. Släpp fokus

3. Sväva i tomrummet

4. Observera och acceptera tankarna som dyker upp igen

5. Fokusera på nytt

6. Upprepa

Syftet med den korta meditationen är att öva på att ge dig själv tid att fokusera på att befinna dig i nuet.

Beskriv din oroskänsla med ord: 2 minuter

När du oroar dig extra över att något behöver ordna sig kan det underlätta att definiera vad det är som behöver göras, och vilka utmaningar som kan dyka upp längs vägen. Genom att sätta ord på den oro som bor inom dig kan det göra det lättare för dig att sortera och konkretisera dina ”to do’s”, och på så vis minska din oro.

Mikrolycka: 20 sekunder

Att ta tillvara på den omedelbara glädje du emellanåt kan känna är nog så viktigt. Dessa tillfällen av kortvarig lycka kan funka som rejäla energibooster i vardagen. Till exempel kan det räcka att börja fokusera på enskilda positiva händelser som inträffat nyligen för att ladda dina mentala batterier. Den goda energi du på egen hand har skapat kan hålla i sig längre än du tror.

***

Vill du läsa mer om pausens betydeIse i våra liv? I vår rapport “Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag