Så gör du fikapausen ännu roligare – 7 enkla tips

Vi behöver alla pausa för att fungera optimalt under våra arbetsdagar men vi är alla olika bra på att faktiskt göra det i praktiken. Genom att göra en happening av fikapausen kan du bidra till ökad gemenskap mellan kollegorna och förhoppningsvis få med den mest inbitne pausrataren på tåget. Här har vi samlat 7 aktivitetstips som ni kan testa!

1. Quizz. Så klassiskt men samtidigt så kul. Dela in kontoret i olika lag, till exempel efter bord eller avdelning. Låt ansvaret för att fixa frågor gå runt i gruppen så blir det garanterat olika ämnen som lyfts fram. Fixa också en liten vinst till det vinnande laget alternativt en pokal som får vandra från gång till gång. Vill du ta quizzen ett steg längre kan ni köra den digitalt genom exempelvis gratissajten Kahoot. På Kahoot kan vem som helst sätta ihop en frågesport som ni sedan kan köra på storbildsskärm i fikarummet. Alla deltagare kopplar då in sig via sina mobiler och kan därefter svara i realtid. Vetgirig.nu är en annan sajt som är värd att kolla in, eller varför inte leta fram sällskapsspelet där hemma.

2. Introtävling. Också en klassiker som funkar lika bra på jobbfikat som på festen. Även här är det kul att dela in kollegorna i olika lag och låta ansvaret för tävlingen gå runt i gänget så att både schlagerdrottningen och hårdrockaren får komma till tals. På både Spotify och Youtube finns en rad redan klara quizz som är redo att användas. Sök på introtävling så får ni garanterat träff.

3. Bjud in en barista. De allra flesta arbetsplatser har en kaffelösning på sitt kontor, men hur många av oss har egentligen koll på vad en modern kaffemaskin kan leverera? Varför då inte bjuda in ett proffs som kan visa alla finesser och ge tips på hur ni kan använda maskinen på bästa sätt. Om ni inte är riktigt nöjda med kaffet på kontoret kan detta också vara ett ypperligt tillfälle att låta baristan kolla över maskinen och se vilka möjligheter det finns att förbättra kaffeupplevelsen.

4. Klädtema. Casual Friday är ett känt begrepp och inom området med klädtema finns en enorm potential. Varför inte fira in fredagen med blommor, glitter, Abba, James Bond, hatt eller glamour som dresscode. Stämningen blir garanterat på topp och till eftermiddagsfikat kan den mest innovativa outfiten prisas.

5. Kaffeprovning. Även om ni är nöjda med kaffet på jobbet, så är det alltid kul att testa nya smaker. Varför inte bjuda in din kaffeleverantör till fikat och låta alla medarbetare få testa nyheter och kanske hitta nya favoriter? Att känna delaktighet på ett företag är en av grundpelarna för att trivas och att få vara med och påverka en sak som kaffeutbudet är ett uppskattat sätt att skapa just den känslan.

6. Hylla medarbetare. Pepp och uppmuntran är något som vi alla behöver för att känna oss värdefulla på jobbet. Varför inte då skapa en kultur där medarbetares insatser, stora som små, uppmärksammas på olika sätt. Ett exempel är att låta kollegorna själva en gång i månaden nominera en person till Månadens medarbetare. En sådan utmärkelse behöver inte vara prestationsbaserad utan kan också handla om att just den här personen har gjort det där lilla extra för någon, ställt upp och funnits där, peppat. Kanske kan personen i fråga få motta någon form av diplom, medalj eller liknande som en fin gest från kollegor och ledning.

7. Fika med guldkant. En fikapaus kan varieras på så många sätt och behöver inte alltid handla om bullar och kakor. Det funkar lika bra med smoothies, frukter, bars eller kanske nötblandningar. Det viktiga är att fikat ska ge medarbetarna lite guldkant på tillvaron och kännas lite lyxigare än vanligt.

Sammanfattning

Vi är alla olika bra på att ta pauser under våra arbetsdagar, vissa tar pauser flera gånger per dag, medan andra äter lunchen vid datorn. För att öka chansen att fler gör sällskap till fikarummet kan det vara värt att med jämna rum göra en liten happening av fikapausen. Här tipsar vi om 7 roliga aktiviteter som är värda att testa. Varför inte sätta ihop ett quizz eller en introtävling där kollegor i lag får tävla mot varandra. Eller ni kanske skulle bjuda in en barista till kontoret som kan bjuda på extra gott kaffe och visa vilka finesser just er kaffemaskin har? Det kommer garanterat att bli uppskattat!

Vill du få ännu fler tips på hur du som kontorsansvarig kan få mer tid till att sätta guldkant på medarbetarnas vardag? I vår nya guide har vi samlat en rad smarta tips på hur du får bättre flyt under arbetsdagen och på så sätt får mer tid för att se till att medarbetarna mår bra. Du laddar ner den gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag