3 anledningar till att ta fikapaus på jobbet

Det finns väldigt få arbetsplatser idag som inte erbjuder kaffe till sina medarbetare. Men hur och var vi dricker kaffet ser olika ut på olika arbetsplatser – det kan vara  en gemensam paus som infaller på samma tid varje dag, medan det på andra ställen ligger i kulturen att ta med kaffet och dricka det framför datorn. Om du tillhör den senare gruppen är det kanske dags att tänka om – fikapausen har nämligen fler fördelar än att du får i dig din dagliga dos kaffe.

Gemenskap

Att ta en gemensam fikapaus med en eller flera kollegor är ett bra sätt att bryta av arbetsdagen och prata om annat än jobbet. Fikapausen blir ett bra tillfälle att lära känna varandra och hitta gemensamma ämnen som intresserar er. Kanske såg ni samma tv-serie i helgen, är intresserade av samma sport eller är engagerade i en aktuell händelse som det rapporteras om i nyheterna? Vad ni än pratar om så kommer ni komma lite närmare varandra som kollegor, vilket är bra för trivseln på jobbet.

Återhämtning

När du jobbar håller du fokus och koncentration på en hög nivå. Om du tar en fikapaus får du tillfälle att avbryta arbetet och pausa en stund och då hinner hjärnan vila upp sig en stund. 
En fikapaus är även bra för den fysiska återhämtningen eftersom den ger dig tillfälle att bryta din arbetsställning. Har du ett arbete där du står eller går mycket kan det kanske vara skönt att ta sitt kaffe sittande, medan de som främst jobbar vid ett skrivbord kanske kan må bra av att ta sin fikapaus stående eller kanske medan man strosar runt lite, beroende på hur arbetsplatsen ser ut.

Ökat fokus

Vare sig du tar en längre fikapaus eller flera mindre kommer det ha positiva fördelar för din fokus och koncentration. När du avbryter arbetet och tänker på annat en stund kommer du orka hålla fokus längre när du går tillbaka till arbetsuppgifterna. Det är särskilt viktigt när du arbetar med något som kräver mycket tankeverksamhet. När vi tappar fokus jobbar vi sämre – då är det bättre att ta en fikapaus och låta huvudet vila.

Vi älskar fikapauser

Era fikapauser ligger oss varmt om hjärtat. Med en kaffemaskin från Convini kan ni erbjuda alla medarbetare en fikapaus med nybryggt kaffe – varje dag. Med en Convinibutik på arbetsplatsen kan ni dessutom hitta något gott och nyttigt att äta till kaffet. Ta hjälp av våra kaffeexperter för att hitta en lösning som passar era behov och önskemål. 

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Billiga och nyttiga mellanmål i Convinibutiken

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

JURA espressomaskin till företag