Musik på kontoret ger gladare medarbetare!

Musik är en stor del av vardagen för många. Vi lyssnar på radio i bilen på väg till jobbet, vi sätter på vår favoritspellista när vi jobbar eller städar, eller så går vi på konserter för att se våra favoritartister uppträda. Och faktum är att musik faktiskt är bra för både kropp och knopp. När vi lyssnar på musik som vi gillar mår vi bättre, känner vi oss mindre stressade och blir till och med gladare.

Ladda ner vår rapport – Den effektiva pausen!

En fråga som är ständigt aktuell på många företag är om det ska spelas musik på kontoret eller inte. Vissa kan knappt leva utan sin musik, medan andra mest ser det som ett störningsmoment. Självklart är det viktigt att respektera båda delarna, men det finns forskning som visar att det finns flera fördelar med att faktiskt spela musik på arbetsplatsen.

Musik minskar stress

Enligt forskning minskas stresshormonet kortisol när du lyssnar på musik. På många arbetsplatser är stress idag ett stort problem, det är till och med den vanligaste anledningen till sjukskrivning. 

Enligt ett experiment som gjordes av Marie Helsing från Göteborgs Universitet fick två grupper i uppgift att under en veckas tid ta en paus och koppla av under 30 minuter efter jobbet, i tystnad eller med musik. Resultatet visade att de personer som fick lyssna på musik både upplevde mindre stress samt hade en lägre kortisolhalt i kroppen. Forskningen visade även att ju mer personerna gillade musiken, desto mindre stressade kände de sig. Förutom att musik kan hjälpa oss till mindre stress, så kan lugn musik även hjälpa till att sänka vår puls och vårt blodtryck.

Musik gör en glad

Du har säkert känt att du kan känna dig både glad och lite extra lycklig när du hör din favoritlåt spelas på radion eller i dina hörlurar. Det är kanske inte ovanligt att det börjar spritta i kroppen och att du känner för att sjunga och dansa. Det finns forskning som visar att när vi lyssnar på musik så utsöndrar kroppen dopamin vilket kan göra oss både glada, euforiska och lugna.

Kan även höja produktiviteten

Om ni sitter i ett öppet kontorslandskap kan det kanske upplevas störande när kollegor pratar och det är ett högt surr runt omkring dig. Med musik i hörlurarna stängs de störande ljuden ute. Om du dessutom lyssnar på musik som är rätt för just dig kan det höja ditt fokus och öka din koncentration. Om du har en liten dipp under dagen, sätt i hörlurarna och prova om en riktigt bra låt kan hjälpa dig att fokusera. Specifikt för arbetsuppgifter som inte kräver så mycket aktivt tänkande och kreativitet kan musik fungera väldigt bra för att hjälpa till med produktiviteten och fokus.

Sammanfattning

Vem gillar inte musik? Alla har sin egna favoritlåt, artist eller genre som de föredrar. Men det finns faktiskt också en hel del forskning som visar att det finns flera bra anledningar till att lyssna på musik på kontoret. Musik gör medarbetare glada, kan minska stressnivån samt hjälpa till att öka produktiviteten. 

Regelbundna pauser under arbetsdagen är en förutsättning för att vi ska orka prestera, speciellt i en tid då stress är väldigt vanligt. Vill du läsa mer om varför pausen är så viktig och hur den kan vara vägen till nöjdare medarbetare? Ladda ner vår rapport!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag