Våra tips på hur du får kul på jobbet

Har ni roligt på jobbet? Hur viktigt är det egentligen att man har roligt för att trivas och för att känna att jobbet är en plats man verkligen vill gå till varje dag? I den här artikeln tittar vi närmare på varför det är viktigt att ha kul på jobbet med tips på vad du kan göra för att höja stämningen! 

Är det viktigt att ha kul på jobbet?

Ja! Faktum är att studier visar att arbetsplatser där medarbetarna känner att de har kul på jobbet har lägre frånvaro. När vi känner att vi har roligt på vår arbetsplats ökar trivseln samtidigt som känslan av stress minskar, vilket i sin tur leder till att vi är både gladare och friskare och inte behöver sjukskriva oss lika ofta. 

Att ha kul på jobbet bidrar också till högre produktivitet och högre kreativitet 
samt bättre kommunikation medarbetare emellan vilket leder till färre onödiga konflikter.

Fem tips på hur du har kul på jobbet

Så hur gör vi för att få roligare på jobbet? Här listar vi fem tips som vi tycker ökar peppen och glädjen bland kollegor.

1. Anordna sociala aktiviteter

Ett bra sätt att skapa en avslappnad stämning i gruppen är att anordna sociala teamaktiviteter med jämna mellanrum. Det kan vara allt från en avslappnad AW på kontoret en fredagseftermiddag till en mer uppstyrd större aktivitet. Lägg det på en nivå som passar företagets eller teamets storlek och de olika medlemmarna i teamet. Det viktiga är ju att alla har roligt och att det inte känns jobbigt att delta.

Tips! Du har väl inte missat Convini Challenge? Perfekt aktivitet på jobbet för att främja sammanhållningen och hälsan.

2. Prata om annat än jobb på lunchen eller fikat

Att prata om andra ämnen än jobb på lunchen eller fikat är ett bra sätt att lära känna varandra. Det behöver ju nödvändigtvis inte vara ämnen där man behöver vara privat om man inte känner för det, men att prata om exempelvis serier man har sett eller något roligt som hände på vägen till jobbet är ett sätt att prata med varandra under mer avslappnade former. Att prata om mer informella samtalsämnen kan ge upphov till mer skratt tillsammans vilket förstås leder till att man har kul.

3. Beröm varandra

Att visa varandra uppskattning och pepp i både arbetsuppgifter och som kollegor är ett bra sätt att få medarbetare att känna sig uppskattade, vilket i sin tur stärker känslan av att trivas och ha kul på jobbet. Positiv feedback skapar ett bra arbetsklimat och ger medarbetare mer mening.

4. Sätt upp tydliga och gemensamma mål

Att jobba tillsammans mot gemensamma mål är ett bra sätt att skapa vi-känsla och ökar känslan av att ha kul på jobbet. Det är viktigt att målen är tydligt kommunicerade och att alla vet hur de kan vara med och bidra till att nå målen. Det är också viktigt att alla får vara delaktiga i uppföljningen av målen. Och glöm såklart inte att fira tillsammans när ni uppnår mål!

5. Var inkluderande

En inkluderande arbetsplats där alla känner att de kan och får uttrycka sin personlighet och sina åsikter gör att man trivs och har roligt på jobbet. Det är viktigt att allas olikheter och åsikter respekteras.

Hur har man kul på jobbet när man arbetar på distans?  

Har ni medarbetare som jobbar hemifrån eller kanske från utlandet? Det är viktigt att även de känner att de är en del av teamet och inte hamnar utanför. Bjud in till digitala möten, digitalt fika eller kanske någon annan digital aktivitet som quiz eller liknande för att se till att alla är en del av gemenskapen.

Ha kul på jobbet med Convini

Med våra lösningar för mat, kaffe, frukt och vatten på jobbet kan vi hjälpa er att skapa en arbetsplats där era medarbetare trivs och har kul på jobbet. Convinibutiken hjälper till att främja tillfällen för gemensam lunch, kaffepaus eller eftermiddagsfika där det finns utrymme för gemenskap och skratt. 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag