Klagar dina kollegor på kaffet? Så här löser du problemet!

Vi svenskar älskar vårt kaffe och om kaffemaskinen på jobbet inte levererar som den ska blir det genast en het snackis i fikarummet. Är du ansvarig för er kaffelösning på arbetsplatsen kan du vara säker på att missnöjet snabbt når dig och då gäller det att veta hur du löser situationen. Här är mina bästa tips!

Mitt första råd är egentligen bara ett konstaterande. Med dagens proffsiga kaffemaskiner i kombination med den generellt höga kaffekvalitén i vårt land borde det egentligen inte finnas skäl för klagomål kring kaffet på jobbet. Kaffet SKA smaka bra.  Punkt.

Sedan kan det såklart finnas flera orsaker till att er kaffelösning inte motsvarar medarbetarnas förväntningar.

Här är mina bästa tips som förhoppningsvis löser problemet med eventuella kaffeklagomål!

1. Lokalisera problemet

Börja med att ställa dig frågan: Vad exakt är det medarbetarna klagar på? Är det smaken på kaffet? Är det avsaknaden av vissa kaffevarianter? Har det varit klagomål från start eller är det något som uppstått nyligen?

2. Kontakta din kaffeleverantör

Har ni en bra och dedikerad kaffeleverantör så kommer ni att få bästa tänkbara hjälp att lösa problemet. Men var alltid noga med att beskriva exakt vad problemet är för bästa tänkbara service.

3. Är det själva kaffesmaken som väcker missnöje?

Det kan bero på flera anledningar. Om smaken plötsligt blivit sämre behövs det en genomgång av er kaffemaskin. Kanske behövs en kalibrering, kanske är det andra inställningar som behöver ändras i maskinen. En engagerad leverantör är snabbt på plats för att hjälpa er.

4. Kanske har ni fel kaffelösning?

Efterfrågar medarbetarna exempelvis Cappuccino eller Espresso medan er maskin endast gör bryggkaffe eller vice versa är det själva kaffelösningen finns det bättre lösningar för just er arbetsplats. Då är det läge att utvärdera andra alternativ.

En annan förklaring kan vara att ert företag har växt ur er befintliga kaffelösning. Kanske har antalet anställda hos er ökat så pass mycket att kaffemaskinen inte klarar av det ökade trycket? Då behöver ni titta på en ny lösning av just den anledningen.

5. Bjud in till kaffeprovning

Att bjuda in era anställda till en kaffeprovning är ett väldigt uppskattat event som en engagerad kaffeleverantör lätt kan ordna, antingen på ert kontor eller på plats hos er leverantör. Då får de medarbetare som tycker och tänker mycket om ert kaffe en chans att testa olika kaffesorter och förhoppningsvis även komma överens om en ny favoritsort att prova under en period.

6. Dags att byta kaffeleverantör?

Upplever ni att servicen hos er nuvarande kaffeleverantör brister och att ni inte får gehör för era önskemål, kan det vara läge att se över andra leverantörer. Bra frågor att ställa sig är: Hur snabbt får vi hjälp när vi hör av oss? Engagerar de sig i våra problem? Och vilken support får vi egentligen? Som jag nämnt flera gånger i detta inlägg så är en bra, personlig och engagerad kaffeleverantör A och O för en uppskattad kaffestund på jobbet!

Lycka till!

***

Vi på Convini besitter en enorm expertis och passion kring allt som rör kaffe. Är du nyfiken på Convinis skräddarsydda kaffelösningar till företag? Boka gärna in ett möte med oss så berättar vi mer!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag