9 förmåner på jobbet som får kollegorna att trivas

Uppskattade förmåner på jobbet

Förmåner på jobbet är en ingrediens till glada kollegor som trivs på arbetsplatsen. Förutom det fungerar bra förmåner även som ett effektivt dragplåster vid rekrytering av nya framtida kollegor. Det finns en rad olika förmåner som uppskattas på jobbet, men här är några av de vanligaste förmånerna som syns återkommande på många arbetsplatser. 

1. Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidrag är en vanlig och uppskattad förmån på jobbet. Ett bidrag som kan gå till ett gymkort, massage, naprapat eller andra hälsorelaterade aktiviteter som bidrar till både piggare och gladare medarbetare. 

Några tips på vad du kan använda friskvårdsbidraget till:  

 • Gymkort (månads- eller årskort)
 • Massage
 • Ridlektioner
 • Padel
 • Golf
 • Kostrådgivning
 • Appar för motion

2. Bilförmån

Kräver din arbetsroll att du måste förflytta dig mellan olika platser? Då är bilförmån en annan vanlig förmån på jobbet. En förmånsbil kan du använda såväl i arbetet som utanför arbetet vilket är väldigt uppskattat av många då förmånsbilar i regel är billigare att ha än att äga en egen bil. För dig som har en förmånsbil så blir bilen en löneförmån som du själv beskattar för att även kunna använda den privat.

3. Mentorskap  

Alla förmåner på jobbet måste inte alltid innebära en aktivitet eller fysisk sak, utan kan även vara något som bidrar till kompetensutveckling. Mentorskap på arbetsplatsen är ett effektivt tillvägagångssätt för att få alla på arbetsplatsen att känna att de utvecklas i sin arbetsroll. Det behöver inte vara en extern person som är mentor, utan det kan lika väl vara en kollega som är mer senior än en själv. 

4. Distansarbete & flexibla arbetstider

Sedan pandemin har distansarbete och hybridkontor blivit allt vanligare och är numera en förmån som många efterfrågar när de söker nya jobb. Här är några fördelar med att erbjuda distansarbete som en av alla förmåner på jobbet.

Effektivare arbete

Många upplever att de är färre störningsmoment hemma i jämförelse med kontoret, och jobbar därmed mer effektivt.

Mindre stress på morgonen

Du slipper stressa iväg på morgonen och ingen onödig tid går till att transportera sig till kontoret.

Lojaliteten till arbetsgivaren ökar

Anställda uppskattar arbetsplatser som ger dem tillit att bestämma över sina egna arbetstimmar.

5. Kompetensbudget

För att motivera och hjälpa sina kollegor framåt i sin utveckling på jobbet så är en kompetensbudget en klockren förmån och investering i varje enskild anställd. Vanligtvis används denna pengapott till att betala för utbildningar och kurser som sker på arbetstid.

Tips! När någon av dina kollegor utnyttjar sin kompetensbudget till en kurs eller utbildning, be dem sammanfatta vad de lärde sig under utbildningen. På så sätt kan kunskapen delas vidare i organisationen!

6. Kostförmån

Av alla förmåner som finns på jobbet så brukar kostförmåner vara väldigt populär. Det kan vara allt från att måltider ingår i jobbet under till exempel tjänsteresor till att kontoret bjuder på kaffe och frukt. Kostförmåner är en uppskattad förmån och framförallt ett enkelt sätt att kunna erbjuda sina anställda det där lilla extra varje dag på jobbet.

7. Naturaförmån  

En naturaförmån är en förmån som innebär att arbetsgivaren bestämmer och betalar för en eller flera friskvårdsaktiviteter. Till skillnad från friskvårdsbidraget så innebär en naturaförmån att den anställda inte ska behöva göra något utlägg för att betala aktiviteten, utan betalningen sker direkt från arbetsgivaren. Det finns några kriterier för att det ska räknas som naturaförmån:

Arbetsgivaren bestämmer aktiviteten

Det kan till exempel vara ett gymkort till alla anställda på samma gym, en massör som finns tillgänglig på arbetsplatsen eller kort för alla anställda på en och samma simhall.

Förmånen ska vara “av mindre värde”

Det finns inget fastställt maxbelopp för förmånen eftersom priser kan variera mellan städer och orter. Men i regel ska förmånen inte vara överdrivet dyr.

Förmånen ska vara “av enklare slag”

Aktiviteten ska inte kräva dyrare anläggningar och redskap. Om vi tittar på exempel från Skatteverket så räknas ett gymkort till alla anställda på ett vanligt gym som en aktivitet “av enklare slag”, medan fallskärmshoppning inte kvalificerar sig som en aktivitet av “enklare slag”.

8. Aktiviteter

Aktiviteter så som personalfester, konferenser och AWs är skattefria förmåner som bidrar till högre trivsel på jobbet. Att då och då samlas tillsammans för en gemensam middag eller AW gör mer för sammanhållningen än vad man kan tro. Det blir ett gyllene tillfälle för alla att träffas och lära känna varandra bättre.

Tips på roliga aktiviteter tillsammans är:

 • Personalfester
 • Kickoffs
 • Regelbundna AWs
 • Tävlingar på jobbet

9. Work-life-balance

Ett balanserat och trivsamt arbetsklimat är viktigt för att både kunna prestera på jobbet men också ha energi kvar när arbetsdagen är slut. En balans mellan jobb och fritid har länge varit en högt prioriterad förmån för många och just de arbetsgivare som faktiskt kan erbjuda det uppfattas också som mer attraktiva. Några exempel på saker som bidrar till en bättre work-life-balance är:

Flexibla arbetstider

Frihet att bestämma exakt när man ska arbeta är av godo, förutsatt att det funkar för verksamheten. Dock är det fortfarande viktigt att ha någon form av regelverk under vilka timmar på dygnet arbetet ska utföras så att kollegornas olika arbetstider inte påverkar varandra negativt.

Längre semester

En lyxig förmån är att erbjuda längre semester än vad som är standard, till exempel 6 veckor per år istället för 5 veckor.

Regler för kommunikation

För många kan det vara svårt att koppla bort jobbet när man är hemma, särskilt utmanande blir det om man dessutom jobbar hemifrån. Därför kan det vara klokt att ha bestämda tider när man inte förväntas svara på mail eller andra kanaler.

Må bra på jobbet med Convini

Convinis olika lösningar för mat, kaffe, frukt och vatten på jobbet kommer bidra till en välmående och pigg arbetsplats. Njut av välsmakande kaffe vid varje kaffe- eller fikastund och det perfekta mellanmålet från Convinikylen när energinivån sjunker. 

Hör mer om vad andra tycker om oss och våra tjänster!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag