Fira in julen på kontoret – 5 roliga aktiviteter

På många arbetsplatser stundar någon form av julfirande där medarbetarna får chans att träffas och ha kul tillsammans. Vare sig det är fest, fika eller lunch så är det alltid kul med en liten happening under eventet. Här har vi samlat 5 tips på aktiviteter som sätter extra guldkant på ert firande.

1. Quiz

Så klassiskt men samtidigt så kul. Antingen väljer ni det klassiska jultemat med frågor som hör julen till med allt från mat och traditioner till tv-program, film och musik. Eller så sätter ni ihop ett quiz där ni lyfter roliga händelser som inträffat på kontoret under året som gått. Vem sa vad? Vilka snackisar har det varit? Vad hände där? Kan garanterat bli en skrattfest.

Dela in kontoret i olika lag, gärna blandat över avdelningsgränserna så att det finns chans att stifta nya bekantskaper. Glöm inte att fixa en vinst till det vinnande laget.

Vill du ta quizen ett steg längre kan ni köra den digitalt genom exempelvis gratissajten Kahoot. På Kahoot kan vem som helst sätta ihop en frågesport som ni sedan kan köra på storbildsskärm. Alla deltagare kopplar då in sig via sina mobiler och kan därefter svara i realtid.

2. Introtävling med julmusik

Också en klassiker som funkar lika bra på julfikat som på julfesten. Även här är det kul att dela in kollegorna i olika lag. I stället för att skriva ner det rätta svaret kan en variant vara att laget ska sjunga ut fortsättningen på låten som spelas.

På både Spotify och Youtube finns en rad redan klara quiz som är redo att användas. Sök på julquiz så får ni garanterat träff.

3. Julklappslekar

Julklappslekar kan varieras på många sätt, och här är antalet anställda på företaget avgörande för vilken nivå som är rimligt att lägga sig på. Här tipsar vi om två roliga varianter värda att testa.

1. Secret santa. Alla medarbetare får i uppgift att köpa en julklapp till en utvald kollega och till en bestämd summa, låt säga 50 kronor. På presenten ska det stå vem som ska få paketen och från vem, till exempel “God Jul Charlotte önskar Eva” (finns det flera med samma namn på företaget får ni förtydliga ännu mer med exempelvis avdelning). Extra plus om paketet har ett rim.

Alla klappar läggs i en julklappssäck och någon gång under eventet kommer en hemlig “tomte” in och börjar läsa upp eventuella rim och dela ut paketen. En extra liten tävling skulle kunna vara att alla får gissa vem “den hemlige tomten är”.

2. Traditionell julklappslek med två tärningar. Många av oss har detta som tradition med vänner och familj, men leken går lika bra att köra med kollegor. Är ni många på företaget är ett alternativ att dela in er i mindre grupper.
Även till den här leken har alla medarbetare i förväg fått i uppgift köpa en eller flera klappar till en fast summa. Alla paket läggs upp på bordet och sedan börjar ni kasta två tärningar. Får du två lika siffror får du ta en klapp ur högen. När alla klappar är tagna är det dags för paketöppning.

Därefter börjar leken om, men denna gång på tid, exempelvis 3 minuter. Får du två lika tärningar i denna runda får du istället ta en klapp från någon av de övriga deltagarna. När klockan ringer är tävlingen avslutad och du får behålla de paket du har kvar. MEN om en deltagare skulle stå utan paket när tiden är ute, så får han eller hon välja en valfri pryl från någon av de övriga deltagarna. Alla ska få minst en julklapp med sig hem.

4. Gör succé med goda kaffedrinkar

Har ni firandet på kontoret så glöm inte bort att involvera kaffemaskinen. Här tipsar vi om 3 festliga kafferecept, varav två går att göra både med och utan alkohol. Att låta kontorets kaffeälskare tillsammans skapa drinkarna är en kul aktivitet i sig.

Hetskott
2 cl Galliano (eller vaniljsyrup som alkoholfritt alternativ)
1 cl råsaft av blåbär
1 dubbel espresso
1 tsk agavesirap
Lättvispad grädde

Häll ner agavesirap i botten av ett glas på minst 8 cl.
Brygg en dubbel espresso ner i glaset, och häll  i råsaft av blåbär.
Häll sedan ner Galliano (alternativt vaniljsyrup) via en sked ner i kaffet för att få det skiktat.
Toppa med lättvispad grädde.

Snösvart
2 cl lakritssyrup (eller Sambuca för mer sting)
6-8 cl mörkrostat bryggkaffe alternativ dubbel espresso
6 cl varm skummad mjölk
Chokladkross av äkta choklad
Vispad grädde

Häll ner lakritssyrupen eller sambucan i ett grovt glas med fot på minst 25 cl.
Blanda chokladkross och den varma mjölken.
Fyll sedan på med hett kaffe och toppa med vispad grädde.
Garnera gärna med riven choklad och stjärnanis.

Lyxirish
2-4 cl Speyside Single Malt Whisky (ej rökig)
6-8 cl mustigt julkaffe
3 tsk muscovadosocker
Lättvispad grädde

Strö muscovadosocker i botten ett värmetåligt vinglas.
Häll ner whisky i glaset och rör om lite lätt.
Fyll på med nybryggt kaffe.
Toppa försiktigt med lättvispad grädde så den endast lägger sig på ytan.

5. Dresscode: Jul

Jultemat kan få vem som helst att gå loss och har ni tur dyker både tomtar, renar, julgranar och snögubbar upp på festen. Firandet kan också avslutas med att bästa kostym koras, genom exempelvis en omröstning.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår nya guide har vi samlat en rad värdefulla tips på hur du som ansvarar för kontoret kan få bättre flyt i din vardag och få mer tid för att sätta guldkant på medarbetarnas vardag. Ladda ner guiden här – helt gratis.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag