Glögg, julbak och lyxiga kaffedrinkar. Under julen kan du använda de goda kaffesmakerna på många sätt. Här ger Kaffeknappens Master Barista Matte Carlson sina bästa tips på hur du med hjälp av kaffe kan sätta guldkant på ditt firande.
Självklarhet i julbaket
Kaffe kan vara en bra krydda i alla bakverk där choklad är inblandat, till exempel chokladboll eller kladdkaka. Du kan också göra rawfoodbollar, som är en modern variant av de klassiska chokladbollarna, fast med dadlar och krossade kaffebönor. Tillsammans med raw kakao, dadlar och havregryn blir det ett knaprigt och gott alternativ på godisbordet.
Gör ditt eget glöggkaffe
Det går alldeles utmärkt att blanda en glögg på kaffe. Basen är en standardglögg, köpt eller hemmagjord, som du sedan kryddar med kaffebönor och kanelstång. Kryddningen går till så att du maler kaffet grovt, och lägger det i sidenpåsar, till exempel tepåsar. Du lägger sedan ner påsarna med det malda kaffet i glöggen och låter den stå några dagar. Klart!
Ladda ner vår guide “Så blir din paus energigivande” gratis här!
Klassiskt kaffe med en julig twist
För att få lite extra julsmak på ditt bryggda kaffe kan du lägga färskriven kanel eller kardemumma i kaffefiltret innan du lägger i själva kaffet. Då får kaffet en julig touch av kanel eller kardemumma. Du kan även mala färsk kardemumma tillsammans med kaffet om du använder dig av en kaffekvarn.
Håll utkik efter årets julkaffe
Inför julen satsar många av de stora kaffeleverantörerna och de mindre rosterierna på att ta fram ett speciellt julkaffe. För en kaffeälskare är detta ett ypperligt tillfälle att testa lite nya smaker. Tanken är att julkaffet ska passa extra bra till maten på julbordet och därför är bönorna lite mer mörkrostade. Vissa är till och med smaksatta med till exempel kardemumma.
Välj rätt kaffe till rätt mat
Att para ihop rätt vin med rätt mat känns idag som en självklarhet, men gör vi det även med kaffe? Svaret är oftast nej, men faktum är att det gör stor skillnad även när det gäller kaffe. Till julbordet rekommenderas ett lite mer mörkrostat kaffe, till sötsakerna ett sött mellanrostat kaffe och till den fruktiga efterrätten ett friskt mellanrostat etiopiskt kaffe.
Bjud på goda kaffedrinkar
Överraska nära och kära med en lyxig kaffedrink efter maten. Här är 3 goda recept signerade Matte Carlson.
Hetskott
2 cl Galliano (eller vaniljsyrup som alkoholfritt alternativ)
1 cl råsaft av blåbär
1 dubbel espresso
1 tsk agavesirap
Lättvispad grädde
Häll ner agavesirap i botten av ett glas på minst 8 cl.
Brygg en dubbel espresso ner i glaset, och häll i råsaft av blåbär.
Häll sedan ner Galliano (alternativt vaniljsyrup) via en sked ner i kaffet för att få det skiktat.
Toppa med lättvispad grädde.
Snösvart
2 cl lakritssyrup (eller Sambuca för mer sting)
6-8 cl mörkrostat bryggkaffe alternativ dubbel espresso
6 cl varm skummad mjölk
Chokladkross av äkta choklad
Vispad grädde
Häll ner lakritssyrupen eller sambucan i ett grovt glas med fot på minst 25 cl.
Blanda chokladkross och den varma mjölken.
Fyll sedan på med hett kaffe och toppa med vispad grädde.
Garnera gärna med riven choklad och stjärnanis.
Tips! Gör din egen lakritssyrup genom att smaksätta en sockerlag med lakritspulver.
Lyxirish
2-4 cl Speyside Single Malt Whisky (ej rökig)
6-8 cl mustigt julkaffe
3 tsk muscovadosocker
Lättvispad grädde
Strö muscovadosocker i botten ett värmetåligt vinglas.
Häll ner whisky i glaset och rör om lite lätt.
Fyll på med nybryggt kaffe.
Toppa försiktigt med lättvispad grädde så den endast lägger sig på ytan.
Mitt i alla julförberedelser är det viktigt att vi regelbundet ta pauser för att må bra och fungera bra – både privat och på jobbet. Samtidigt är det lätt att den viktiga återhämtningen glöms bort för att det känns för stressigt. I vår guide “Så blir din paus energigivande” ger vi dig en rad tips på hur du och kollegorna kan få in pauser på jobbet. Ladda ner materialet gratis här!