Förbättra dina medarbetares arbetsdagar – gör så här!

Upplever du att någon av dina medarbetare är stressad eller behöver extra pepp i vardagen? Funderar du samtidigt på hur du ska hjälpa honom eller henne mot en mer trivsam tillvaro på jobbet? Vi ger dig tre konkreta tips på hur du kan förbättra arbetsdagen för din medarbetare!

1. Erbjud en hjälpande hand

Emellanåt dyker de upp, de där tillfällena när att göra-listan bara blir längre och längre, och det är extra knepigt att prioritera bland sina arbetsuppgifter. Du kanske har noterat att någon medarbetare känner sig påtagligt stressad? Var inte rädd för att checka av hur din medarbetare mår och erbjud gärna din stöttning. Fråga gärna om han eller hon behöver hjälp med att prioritera sina åtaganden. Följ upp med jämna mellanrum för att se hur det går för din medarbetare.

Fler tips på hur du kan motverka stress hos dina medarbetare kan du läsa i vårt tidigare blogginlägg om hur företag kan motverka stress.

2. Ge positiv feedback

Sällan blir vi väl så glada som när vi får positiv återkoppling från kollegor och chefer? Det behöver verkligen inte vara storslaget, utan räcker ofta med ett kort och genuint peppande ord. Att ge feedback på dina medarbetares styrkor känns inte bara bra för båda parter, utan kan dessutom bidra till en fin stämning i resten av teamet. Till exempel visar en studie från Gallup att 67 procent av de anställda vars chefer fokuserade på medarbetarnas styrkor kände sig engagerade på jobbet. De chefer som istället fokuserade på medarbetarnas svagheter bidrog till att bara 31 procent kände sig engagerade.

3. Grönt är skönt

Något som också har en självklar betydelse för trivseln är den fysiska miljön på arbetsplatsen. Växter är inte bara fina att titta på, de har också en positiv inverkan på vårt fysiska och psykiska välmående. Gröna miljöer bidrar bland annat till en högre luftfuktighet som är nyttigt för våra lungor. Det faktum att växter rentav gör oss friska är det flera studier som visar. I publikationen Naturen som kraftkälla från Naturvårdsverket beskrivs bland annat att grönska i alla dess skepnader, oavsett om det är en krukväxt eller en frodig park, motverkar stress. Vill du peppa dina medarbetare? Satsa på att köpa in ett gäng gröna växter till arbetsplatsen!

Fler tips från Arbetsmiljöverket:
Hantera arbetsbelastning med hjälp av systematiskt arbetsmiljöarbete

***

Vill du få fler tips om hur du kan sätta en extra guldkant på dina kollegors vardag? I vår guide har vi intervjuat personer med lång erfarenhet av kontorsansvar. Läs och inspireras av deras bästa tips – ladda ner guiden gratis här!

 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag