“Det är så enkelt att vara vegan idag!”

Rapporter visar att ungefär var tionde svensk är vegetarian eller vegan och att ännu fler äter vego. Skälen till att välja vegetarisk eller vegansk kost varierar. Hänsyn till miljön, djuren, den egna hälsan eller kanske en kombination av flera av dessa argument? Därför uppmärksammar vi Internationella vegandagen den 1 november. Men hur är det att vara vegan och hur kan resan dit se ut? Convini har träffat Josephine Skapare, illustratör, som har valt en vegansk livsstil.

I takt med att fler väljer vego vittnar många veganer om att det är lättare att leva som vegan idag i jämförelse med för bara några år sedan. Idag finns det många lunchalternativ, och viss mat kan till och med hittas som frysta eller kylda färdigrätter.

– Det är så enkelt att vara vegan idag! Numera finns det så otroligt många valmöjligheter när det gäller mat för oss veganer, både på butikshyllorna och på restauranger och kaféer. Jag menar, ta en sojaböna exempelvis, den kan du göra allt från mjölk och glass till köttbitar av.

Orden kommer från Josephine Skapare, illustratören som också kallar sig ”en vegansk vardagsaktivist”. På så vis får hon utlopp för sin kreativitet som formgivare, och kan samtidigt bidra med en röst i debatten för djurens rättigheter. Hennes mönster och motiv kopplas nämligen ofta till hennes livsstil. Utöver det har Josephine startat en podd som pratar kring temat veganskt föräldraskap.

josephine-skapare

Stegvis resa mot 100 % vegan

För Josephine har det varit en gradvis resa till att bli hundra procent vegan. Hon beskriver hur hennes empati och intresse för djur började i tidig ålder:

– Redan som fyraåring valde jag bort vissa animaliska produkter och i mellanstadiet bestämde jag och kompis att vi skulle bli vegetarianer. Efter gymnasiet jobbade jag en tid på Greenpeace och fick då upp ögonen för veganism. Det ledde till att jag började äta veganskt i perioder.

För fem år sedan medverkade Josephine i Den stora veganutmaningen som inspirerar deltagare till att under en månad leva veganskt och inte konsumera animaliska produkter. När månaden var över såg hon inget annat alternativ än att helt och hållet anamma den veganska livsstilen.

Vill peppa utan pekpinnar

Genom sina illustrationer och mönster som syns på affischer, inredningsdetaljer och i böcker vill Josephine skapa dialog och väcka tankar om veganism.

– Det är min form av vardagsaktivism, säger hon.

Josephine berättar att hon vill stärka andra människor i deras redan fattade beslut att vara veganer och att peppa dem att fortsätta med sin livsstil. Att uppmuntra nyblivna veganer och utbilda de som vill veta mer är något hon brinner för. Men det är viktigt att inte skapa skuldkänslor hos icke-veganer och komma med pekpinnar:

– Ibland kan det som vegan vara känsligt att lyfta frågan kring människors matvanor och val men de reaktioner jag möts av är oftast positiva, säger Josephine.

beety

Har du koll på vegobegreppen?

Vegan: En person som aktivt tar avstånd från att konsumera animaliska produkter eller produkter som är tillverkade med produkter från djurriket.

Lacto-vegetarian: Äter både mjölk och vegetabilier, men inte ägg.

Ovo-vegetarian: Äter vegetabilier och ägg, men inte mjölkprodukter.

Lacto-ovo-vegetarian: Äter vegetabilier, mjölkprodukter och ägg.

Pesco-vegetarian: Äter vegetabilier, mjölkprodukter, ägg, fisk och skaldjur (kallas även Stockholmsvegetarian).

Vego: Samlingsnamn för mat som är helvegetarisk (vegansk), lakto-ovo- vegetarisk, lakto-vegetarisk och ovo-vegetarisk.

***

Fler och fler lockas av olika anledningar att äta mer vego. Orsakerna till att människor väljer en vegansk livsstil beskrivs många gånger som att man vill ta hänsyn till miljön, djuren och den egna hälsan, eller rentav en kombination av flera. För att vi ska kunna fungera behöver vi inte bara mat, vi behöver också stanna upp och pausa ibland. Det gör att vi skapar en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning, en förutsättning för prestation. Vill du läsa mer om varför pauser under arbetsdagen är så viktiga? Ladda ner vår rapport!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag