10 vanor som gör dig piggare på jobbet

Med goda vanor kring mat, sömn och rörelse kan vi påverka hur vi mår på jobbet – och oftast krävs bara små förändringar för att lyckas.

Någon som är expert inom området är kostrådgivaren Ola Lauritzson som är känd som en av Sveriges främsta förespråkare för den berömda GI-metoden.

Här ger han sina 10 bästa tips för en piggare arbetsdag.

1. Frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare

Vänd på matpyramiden och ladda kroppen med energi – när du behöver den.

2. Undvik eftermiddagsdippen

Med en rejäl frukost kan du enkelt skjuta fram lunchen 1-2 timmar. Då klarar du av eftermiddagströttheten (och sockersuget) under eftermiddagen.

3. Träna på lunchen

Gå en promenad eller smit till gymmet om du kan. Miljöombyte, ljus och bättre syreupptagning – allt gör dig piggare. Spara tid genom att välja en färdiglagad, nyttig GI-box efter ditt pass.

4. Stå upp och jobba

”Sitta är det nya röka”. Genom att stå upp ökar du förbränningen med ca 50 kcal/timme jämfört med att sitta. Det låter inte så mycket, men gör stor effekt redan efter några veckor. Dessutom förbättras blodcirkulationen och du minskar risken för ryggproblem.

Läs också: Ta hand om kroppen med pausgympa på jobbet

5. Dra ner på det ”vita giftet”

Socker, vetemjöl och andra raffinerade kolhydrater påverkar kroppen på många sätt. Blodsockerkurvan skjuter i höjden och insulinproduktionen ökar. Tänk ”GI” och välj mat och dryck som ger dig en jämnare blodsockerkurva – det håller dig piggare under hela dagen.

6. Kolla sömnkvalitén

Den största boven till trötthet är att du sover för lite. God sömn förbättrar din koncentration, ditt humör och dina hungerkänslor. Använd mörkläggningsgardiner och håll sovrummet svalt, då blir sömnkvalitén bättre.

7. Drick smart

Ha en kanna smaksatt vatten på ditt skrivbord. Uttorkning kan göra dig matt. Undvik koffein sent på dagen och skär ner på alkohol – bägge påverkar din sömnkvalitet.

8. Prioritera rätt och hjälp din hjärna

Mejl, möten, sms och rapporter – hjärnan blir utmattad av att syssla med allt samtidigt (dessutom blir resultatet sällan bra). Prioritera dina arbetsuppgifter och gör en sak i taget. Det gör att du orkar längre.

9. Välj smarta mellanmål

Jämn blodsockerkurva är en nyckel till att hålla sig alert. Ett eller två mellanmål kan hjälpa dig om det är långt mellan dina ordinarie måltider. Men välj smart. Rå morot, kokt ägg, kvarg, en handfull nötter är exempel på nyttiga mellanmål.

10. Skratta dig pigg

Glöm inte att ha kul på jobbet – inget gör dig piggare (eller gladare) än att ha roligt under arbetsdagen. Kan tyckas självklart, men ändå så lätt att glömma bort.

***

Goda vanor bidrar till att vi får bättre work flow på jobbet. Vill du få ännu fler tips på hur du kan få bättre flyt under dina arbetsdagar? I vår nya guide ger personer med lång erfarenhet av kontorsansvar sina bästa tips kring de vanligaste utmaningarna som de möter i sin jobbvardag. Guiden laddar du ner gratis via länken nedan.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag