Träningsformer som motverkar stress 

I vårt samhälle idag är det svårt att helt undvika stress. Ett hektiskt liv, både på arbetet och privat, i kombination med dagens teknik som ständigt pockar på vår uppmärksamhet, är några av de faktorer som bidrar till negativ stress. Något som nått bevisad effekt vad gäller att motverka en hög stressnivå är fysisk aktivitet. All träning är förstås bra, men det finns några träningsformer som är något bättre för att minska vår stress. I det här blogginlägget skriver vi om vilka och varför.

När vi känner oss stressade ökar nivåerna av stresshormonet kortisol i blodet, vilket till och med kan bryta ner vår hjärna om det händer för ofta och under långa perioder. Kortisolnivåerna ökar även när vi tränar – men efteråt sjunker de till en lägre nivå än innan. Ju mer vi tränar desto mindre ökar kortisolet vid stress – och desto mer sjunker nivån efteråt. På så sätt blir all fysisk träning en slags träning för att hantera vår stress.

Motionsträning har bevisat positiva effekter på stress

För att bättre klara av en hög stressnivå i vardagen krävs kontinuerlig, förebyggande träning. Och även om effekten förstås är något individuell, så har motionsträning visat sig ha väldigt bra effekter på många med stressrelaterade problem. Det optimala är att få upp pulsen genom att jogga en halvtimme, två till tre gånger i veckan. Ytterligare en anledning till att just konditionsträning är så bra är att det även har positiva effekter på hjärnan. Träningen förser bland annat de centra som styr våra tankar med mer syre och blod. Men utöver det kan träningen göra att känslan av nervositet och oro minskar, vilket i sin tur kan kan förebygga stress. Men regelbunden träning fungerar som bekant inte bara förebyggande mot stress, det kan även göra oss mer kreativa.

Träna i naturen för extra bra effekt 

Att dessutom utföra sitt motionspass ute i naturen har visat sig ge många positiva effekter. Förutom att naturen sägs kunna hjälpa till att minska högt blodtryck och risken för depression, så kan naturen även hjälpa till att minska stress. En studie från Stockholms Universitet har visat att ljuden från trädens blad i vinden och andra ljud i naturen kan motverka stress. Precis på samma sätt som den visuella upplevelsen vi får när vi är i ute i naturen. Så, snöra på dig skorna och ta en löptur i skogen utan hörlurar för bästa effekt! 

Styrketräning och Yoga

Konditionsträning utomhus är dock inget som gillas av alla. Men, lyckligtvis kan även styrketräning inomhus fungera som en förebyggande metod mot stress. Forskning visar att en tränad muskel tillverkar ett enzym som hjälper till att bryta ner ämnet kynuernin som bildas vid stress och dessutom kan ge symptom på depression. 

Yoga är en annan uppskattad träningsform som kan hjälpa till att minska vår stresskänsla och få oss att enklare komma ner i varv. Vid yoga händer nämligen flera saker i kroppen, bland annat startar kroppens inbyggda “lugn och ro-system” vilket har en direkt positiv påverkan på stressymptom. 

Sammanfattning

Att träning generellt har positiva effekter för både kropp, hjärna och hjärta vet vi vid det här laget. Motionsträning är den träningsform som har bäst bevisad effekt för att motverka stress, men det är en träningsform som inte passar alla. Även styrketräning och yoga kan hjälpa till att minska stress. Men oavsett vilken träningsform du väljer, så är en aktiv livsstil, motion och träning nyckeln till en mindre stressad vardag för de flesta av oss, eftersom utsöndringen av vårt stresshormon minskar efter ett utfört träningspass oavsett val av aktivitet.

Vill du läsa mer om varför den effektiva pausen kan vara vägen till nöjdare medarbetare? Ladda ner vår rapport! 

 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag