Tips! Så kan företag främja mer rörelse på arbetsplatsen

En avgörande faktor för att få in mer rörelse på en arbetsplats handlar om att chefen, gruppledaren eller hälsoinspiratören på kontoret gör det möjligt och uppmuntrar personalen till rörelsepauser.

Det menar hälsoinspiratör Leila Söderholm som är en av Sveriges populäraste föreläsare inom hälsa och välmående. 

Här ger hon en rad smarta och enkla tips som kan realiseras på alla arbetsplatser.

Leila Söderholm är en outtröttlig förespråkare för att vi på olika sätt måste motverka vårt stillasittande. I sin senaste bok Smygträna – varje minut gör skillnad slår hon ett slag för att varje minut av rörelse kan göra stor skillnad i det långa loppet.

På arbetsplatser är det extra viktigt att arbetsgivaren på olika sätt uppmuntrar personalen att ta hand om sin hälsa och aktivt arbetar med hälsofrämjande åtgärder.

– Få personalen att känna att deras mående är enormt viktigt för företaget, jobba med pauser på möten och under arbetsdagen och inför gående möten när ni inte är för många, säger Leila Söderholm.

Aktiviteter på arbetstid

Det är också bra att se över om företaget kan införa någon form att aktivitet på arbetstid som ökar rörelsen och inspirera till fortsatt rörelse även utanför jobbet.

– Gör det enkelt att få till rörelse på lunchen eller i anslutning till arbetsdagens slut eller början, tipsar Leila. 

Självklart har hon även en rad övningar och tips som hon gärna delar med sig av.

– På företag där jag jobbat med hälsostrategier har vi till exempel infört pauser där personalen ställer sig och gör armhävningar stående mot en vägg. På andra företag har alla en sjal eller handduk i en låda som de använder för att enkelt kunna göra olika rörelser med överkroppen.

9 andra tips som kan leda till mer rörelse på kontoret

1. Förespråka att alla tar en liten tur runt kontoret varje timme eller gå ut i trapphuset och gå uppför trapporna några minuter.

2. Ha som ”regel” att varje gång någon talar i telefon så måste han/hon ställa sig upp.

3. Använd er av gemtricket. Ha en hög med gem på bordet och när du tar en paus så måste du flytta ett gem och lägga det på en annan plats på kontoret. Målet är att under en dag ha flyttat 12-20 st. Ett annat gemtrick är att ha gemen i högerficka och flytta dem till vänster vid varje rörelsepaus.

4. Ett annat alternativ till gemen ovan är att ha en skål med bollar på bordet och en tom skål någon annanstans på kontoret. När dagen är slut så ska alla bollar ha bytt plats.

5. Inför gående möten om det är möjligt. Även stående möten blir allt vanligare. Här måste arbetsgivaren köpa in ståbord om det inte finns, så att det går att ha med dator och kunna anteckna.

6. Även fikapauserna kan göras ståendes. Ni kan också införa en 5-minuters promenad före eftermiddagsfikan.

7. Placera skrivare, återvinningsstationer och kaffelösningen så att medarbetarna behöver gå fler steg än två för att ta sig dit.

8. Anordna gemensamma rörelsepauser eller annan chans till fysisk aktivitet. Friskvårdstid på arbetstid är det absolut bästa för att få en aktiv personal. Det behöver inte var intensiv träning, utan promenader, stretch eller lättare form av yoga är absolut tillräckligt.

9. Om ni inte redan har det, köp in höj- och sänkbara skrivbord till kontoret, så att personalen enkelt kan variera mellan att sitta och stå. Ett bra knep är att börja arbetsdagen stående några timmar och sedan höja bordet igen på eftermiddagen så att bordet är upphöjt när du kommer på morgonen.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du och dina medarbetare kan få in fler aktiva pauser under era arbetsdagar? Ladda ner vår guide ”Så blir din paus energigivande” gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen