Så behåller du energin efter semestern

Många av oss är nu tillbaka på jobbet efter en härligt solig sommar! Hoppas ni alla har fått tid till den viktiga återhämtningen och känner er redo för en ny spännande höst.

Vi har pratat med stresscoachen Caroline Wiklund som här ger oss smarta tips kring hur vi bibehåller den viktiga sommarenergin även under hösten. För visst går det?

carolinewiklund-1-1

Enligt Caroline Wiklund är det viktigt att vi tänker balans när vi kommer tillbaka efter sommarledigheten. Precis på samma sätt som att det är bra att växla ner inför semestern är det lika viktigt att successivt trappa upp efter ledigheten. Ett klassiskt misstag många gör är att direkt trycka gasen i botten och maxa – och då finns risken att vi snabbt känner oss trötta och slutkörda.

– Inled istället gärna med en arbetsvecka som inte är fullpackad med möten och andra aktiviteter. Inte minst vår hjärna behöver tid till omställningen från semester till jobbmode, så försök att ge dig själv luft i kalendern. Ta dig också tid att återuppta dina sociala kontakter med kollegor på jobbet med luncher och gemensamma fikapauser. Det tror jag är viktigt för trivseln och effektiviteten, säger Caroline.

Schemalägg smart

När du sedan sätter dig ner med kalendern och börjar planera, så tänk på att inte bara boka in tid för själva mötena. Avsätt också tid för förberedelser, efterarbete och reflektion. Se också över möjligheten att kunna boka in fysisk aktivitet på arbetstid någon gång i veckan. 

Behåll dina goda vanor

Ett annat konkret tips är att försöka bibehålla de goda vanor du har kommit in i under semestern. Du kanske har varit duktigare än tidigare på att vila mellan varven, rört på dig mer och vistats mer utomhus. Fortsätt att prioritera dessa viktiga delar även när vardagen drar igång igen. 

Sätt upp en inre plan för hösten

Många av oss ser hösten som en nystart, en början på ett nytt “läsår”. Ta dig tid att fundera över vad du vill och kan åstadkomma under kommande period. Ställ dig gärna frågorna: Vad är viktigast på jobbet och i privatlivet? Vad behöver jag fokusera lite extra på? Vad krävs för att jag ska bibehålla fokus och energi under hösten? Sätt även gärna en visionsplan kring i vilken riktning du vill gå över lite längre tid.

Du som är chef – stäm av med dina medarbetare

I ett tidigare blogginlägg tipsade vi om att det inför semestern är bra att ha ett samtal mellan chef och medarbetare för att stämma av känslan inför semestern. När hösten nu drar igång är det bra att boka in ett nytt samtal och följa upp det som togs upp innan sommaren. Som chef är detta ett perfekt tillfälle att fånga upp statusen hos dina medarbetare. Hur har sommarledigheten varit? Hur känns det att vara tillbaka? Vad känner du mest energi och motivation inför? 

Se över era rutiner i arbetsgruppen

Precis på samma sätt som att ett individuellt uppstartssamtal för varje medarbetare är bra är det också viktigt att samla hela teamet efter semestern. Kanske ska ni ha en kickoff tillsammans? Ta er tid att kika i backspegeln. Vad gick bra och mindre bra i våras? Vart är vi på väg? Vad vill vi åstadkomma under hösten? Hur kan vi jobba ännu bättre tillsammans? Finns det potential till ytterligare effektivisering av våra processer? En god idé kan till exempel vara att se över er mejlhantering och möteskultur. Två delar som har en tendens att sluka mycket av vår tid. 

***

Vill du få ännu fler tips på hur vi kan skapa välmående arbetsplatser? I vår guide “Så har din paus energigivande” har vi samlat en rad konkreta tips på hur ni kan få in de viktiga effektiva pauserna under era arbetsdagar. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag