Så får du som chef dina medarbetare att prioritera en paus

Att småprata med en kollega, ta en runda på kontoret eller bara titta ut genom fönstret. Det krävs egentligen inte mer än så för att få en stunds återhämtning och ladda batterierna. I den här bloggartikeln får du tre tips på hur du som chef kan skapa rätt förutsättningar på arbetsplatsen för att dina anställda ska prioritera en paus.

De flesta av oss vet att det är viktigt att stanna upp och pausa ibland, men när dagarna är fullbokade med arbete och stressen över att hinna med gör sig påmind är det lätt hänt att stunderna bortprioriteras. Regelbundna pauser under arbetsdagen är tyvärr långt ifrån en självklarhet på alla arbetsplatser. Men de som ständigt stressar och aldrig stannar upp för en paus kommer både att må och prestera sämre. Därför är det viktigt att du som chef tydliggör att pauserna behövs och låter dem bli en naturlig del av arbetsdagen.

Ladda ner vår guide – så blir din paus energigivande!

Här är tre tips för att få dina anställda att prioritera en paus

1. Led med exempel

Det är viktigt att du som chef också prioriterar att pausa ibland, och föregår med gott exempel för dina medarbetare. Även om det är stressigt, ta pausen, det är oftast då den behövs som mest. Genom att chefen faktiskt tar sin lunchrast och deltar i gemensamma aktiviteter så kommer medarbetarna också att prioritera sina pauser eftersom det känns mer okej när chefen gör det.

2. Se till att det finns gemensamma utrymmen

På kontor där det saknas bra gemensamma ytor finns det alltid en risk för att pausen tas vid skrivbordet, istället för tillsammans med kollegorna. Men för att få en så effektiv paus som möjligt behöver du koppla bort från skärmen en stund, allra helst bör du även röra lite på dig. Att ta en promenad till kaffemaskinen är alltså ett betydligt bättre exempel på en effektiv paus än att sitta kvar vid skrivbordet och slösurfa.

3. Boka in gemensamma aktiviteter

Boka in saker tillsammans med dina medarbetare med jämna mellanrum, det kan vara allt från en gemensam frukost en gång i månaden till en fika tillsammans en specifik tid varje vecka. Se till att det finns i allas kalendrar och försök få de anställda att faktiskt prioritera att delta. Det blir en naturlig paus som dessutom stärker gemenskapen. 

***

Regelbundna, korta pauser under arbetsdagen behöver bli en självklarhet på fler arbetsplatser. Men trots att de flesta vet att det är viktigt att ge hjärnan återhämtning då och då så bortprioriteras pauserna. Som chef finns det flera saker du kan göra för att få de anställda att prioritera sina pauser. Vill du läsa mer om lösningar och metoder för den energigivande pausen? Ladda ner vår guide!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen