Så får du och dina kollegor in miljötänket på jobbet

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att vara klimatsmart på jobbet och i vardagen. Kom ihåg att även mikroinsatser räknas. Är du kontorsansvarig och vill stärka miljötänket på din arbetsplats? Här får du inspiration på hur du kan komma igång och skapa en garanterad humörhöjare på jobbet!

Luncha vego och lokalproducerat

Föreslå för kollegorna att ni kan ha en vegoutmaning, där ni två gånger i veckan är klimatsmarta och väljer att äta gröna lunchalternativ. Och varför inte i så hög utsträckning som möjligt även lokalproducerat? 

Eko-fika

Samla ihop kollegorna en gång i månaden och bjud på en rakt igenom ekologisk kaffe-och bullfika, med råvaror som är både goda och klimatsnälla. Kanske skapar du en trend och inspirerar fler på din arbetsplats att göra liknande?

Bjud på lyxigare vatten

Om din arbetsplats erbjuder mineralvatten på flaska, ersätt det med fina kannor fyllda med kallt vatten från vattentorn eller inbyggd kolsyreanläggning. Addera is och några smarriga tillbehör. Citron eller apelsin, gurka eller frysta bär, är härliga alternativ! Fräschare, billigare och schysstare mot miljön.

Källsortera

Se över din arbetsplats möjligheter att återvinna! Det är både klimatvänligt och kan faktiskt vara riktigt kul om alla är med och hjälper till. Det går att sortera det mesta, men det vanligaste är att du hittar kärl för till exempel: papper, kartong, plast, glas, burkar, matrester, batterier och elektronik.

Kora månadens miljöhjälte

För att peppa dina kollegor lite extra – arrangera en tävling om vem som blir månadens miljöhjälte! Det kan vara ett bra sätt att få dina kollegor att utföra klimatsmarta gärningar på arbetsplatsen. Ett exempel på det skulle kunna vara att du arrangerar ett slags ”klimatbingo på jobbet”, där var och en kryssar i alla de klimatvänliga handlingar man har gjort under en månad. Ett annat exempel skulle kunna vara att man helt enkelt under ett enhetsmöte lyfter den kollega som har gjort något alldeles särskilt för klimatet. Kollegan kan få ett diplom och en möjlighet att ert företag skänker en gåva till en ideell miljöorganisation i kollegans namn.

Källa: Naturskyddsföreningen

***

Vill du få fler tips om hur du kan sätta en extra guldkant på dina kollegors vardag? I vår guide har vi intervjuat personer med lång erfarenhet av kontorsansvar. Läs och inspireras av deras bästa tips – ladda ner guiden gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag