PT-Emma tipsar! Så kommer du igång med löpträningen i sommar

Convinis egen PT, Emma Isgren ger här sina bästa tips för hur vi bäst kommer igång med löpträningen och lyckas hålla vår träningsmotivation uppe även under sommar och semestertider.

1. Satsa på korta sträckor och ge dig själv mersmak!

Det klokaste du kan göra om du vill börja löpträna är att springa lite kortare sträckor eller under en lite kortare tid än du egentligen tänkt. Då infinner sig de positiva endorfinerna i kroppen och den härliga känslan “Att det här kan jag nog tänka mig att göra redan på söndag igen!”. På detta sätt skapar du en trivsam vana och du minskar dessutom skaderisken genom en skonsam upptrappning.

2. Gå-spring

Kännas det motigt att inte orka igenom hela skogsslingan som du sprang så lätt för tre år sedan? Inga konstigheter, gå-spring istället! Forskning visar nämligen att intervallträning är bland det snabbaste och effektivaste sättet för oss att öka vår syreupptagningsförmåga. En favorit hos mig är 1 min arbete + 1 min vila x 10.

1 min arbete = jogg, löpning, sprintlöpning

1 min vila = gång, lugn jogg

Mixa och matcha vad du känner för och ta det gånger 10. Enda anvisningen: arbetsminuten ska upplevas ansträngande. Värmer du upp och varvar ner 10 min före och efter passet har du fått ihop 40 minuters träning som går försvinnande snabbt.

3. Have fun, or don’t run

Första löprundan efter ett lite längre avbrott kanske inte är eufori; men tanken är att det ska kännas lustfyllt och energigivande i förlängningen. Finner du varken glädje i korta sträckor eller ”promenadlöpning” kanske du kan testa någon annan typ av träning?

Visste du att den största delen av konditions- och styrkeutveckling hos en otränad person kommer tack vare att hjärtat hittar rätt kopplingar ut till musklerna. Dvs, tränar du inte regelbundet just nu kommer du att se en stor positiv utveckling på både kondition, styrka och allmän pigghet ganska snabbt, oavsett vilken sport du väljer att börja med. Kroppen blir helt enkelt duktigare på att utnyttja resurserna du påminner den om att den har. Smart va?

4. Variera din träning

Har du kört samma träningsschema under en längre period och börjat tröttna? Ta dig tid att leta upp några nya spännande övningar som låter andra muskelgrupper få arbeta. Fråga en kompis om tips eller kontakta en personlig tränare som kan hjälpa dig med ett nytt program.

5. Bestäm dina dagar

Vissa gillar att träna på morgonen, andra efter jobbet. Prova dig fram och se vad som passar dig bäst. Bestäm även i förväg vilka dagar du vill träna så du har det inplanerat i kalendern.

6. Hitta en träningskompis

Under sommaren är det mycket annat som händer och det är lätt att träningen blir bortprioriterad. MEN om du hittar någon att träna med blir det både enklare och framför allt roligare att komma iväg. Det blir också svårare att ställa in träningen. Missa inte vårt tidigare blogginlägg där vi tipsar om bra parövningar!

7. Sätt inte upp för orimliga mål

Det är lätt att vi ställer lite för höga krav på oss själva när det kommer till träning. Känn dig inte besviken de dagar du inte har tid eller ork att komma ut i spåret eller till gymmet utan satsa istället på att effektivisera din träning. Kanske kan du satsa på ett snabbt intervallpass som inte tar så mycket tid i anspråk nästa gång?

***

Convini verkar för att främja hälsa och välmående på våra arbetsplatser. Är du nyfiken på vår populära mat- och kaffelösning för företag? Tveka inte att kontakta oss via formuläret nedan, så berättar vi gärna mer!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag