Ordning och reda med KonMarimetoden

Marie Kondo är organisationskonsulten som inspirerar människor att förändra sitt liv genom att få ordning på prylar och pinaler i sin omgivning. Metoden är enkel och effektiv och består av ett antal steg för att sortera, organisera, förvara och kassera de saker du omger dig av. I det här blogginlägget fokuserar vi på hur du kan få ordning och reda på arbetsplatsen.

Med KonMarimetoden är målet att få människor att skapa sig ett liv som bidrar till glädje. Genom att organisera din städning är förhoppningen att du samtidigt upplever ett ändrat tankesätt som kan förändra ditt liv. Såhär börjar du!

1. Identifiera din målbild

Tänk på hur du vill att det ska se ut på din arbetsplats. Att ha en vision för vad sakerna som finns på ditt skrivbord ska bidra med för dig och ditt arbete är viktigt för att kunna börja. Ställ dig frågan vad du vill ha ut av det utrymme på kontoret du vill städa upp.

2. Sortera och kategorisera

Istället för att fokusera på att städa ett visst utrymme, börja med att sortera efter kategorier. Att kategorisera dina saker i olika högar för att få en överblick underlättar. Till exempel: böcker, papper och diverse mindre kontorsmaterial samt personliga föremål (foton). Ibland kan du behöva skapa underkategorier för att förenkla städningen ännu mer. Marie Kondo rekommenderar att sortera enligt följande ordning:

  1. Kläder
  2. Böcker
  3. Papper
  4. “Komono”/diverse
  5. Sentimentalt (t ex fotografier och brev)

3. Välj de föremål som gör gott

Marie Kondo menar att det är bra om vi börjar att rensa innan vi påbörjar att organisera. Detta för att hålla vårt tempo och flow uppe. Det är skillnad på att rensa saker i hemmet och på kontoret. En del saker passar till och med bättre på jobbet än hemma hos dig. Det viktiga är att reflektera över vilka saker som ger dig glädje på den speciella platsen. När det gäller de saker du har på jobbet innebär det konkret att du ska välja ut de föremål som bidrar med något gott, något som är hjälpsamt för dig i ditt arbete.

Vi ska välja de saker vi vill ha kvar – inte de saker vi vill slänga!

– Marie Kondo

4. Tacka föremål du väljer bort

En av de centrala punkterna i KonMarimetoden är att tacka de saker vi väljer bort. Rutinen går ut på att visa uppskattning mot de föremål du inte vill behålla, och tacka dessa för vad de gjort för dig innan du gör dig av med dem. Det ger ett bättre avslut.

Att satsa på att organisera enligt KonMarimetoden kan göra att du yrkesmässigt blir bättre på att prioritera. En förmåga som inte minst chefer har stor användning av.

Mer om KonMarimetoden

Inspirationsfilm 1: Skrivbordsstädning med Marie Kondo (4 min)
Inspirationsfilm 2: Hur du städar ditt skrivbord i 5 steg enligt KonMarimetoden (6 min)

***

Oftast blir det enklare att fokusera på sina arbetsuppgifter när arbetsplatsen är välorganiserad och inte skriker efter kärlek och omvårdnad. Att tipsa kollegorna med en gemensam insats för er arbetsplats bästa enligt KonMarimetoden kanske kan funka för er? Vill du ha fler bra tips på hur du får en trivsam arbetsmiljö? Spana in vår guide där vi har intervjuat personer med lång erfarenhet av kontorsansvar. Ladda ner guiden gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag