Minska stillasittandet – trots hemmajobb

Det är lätt hänt att man blir sittandes framför datorn flera timmar i sträck när man jobbar hemifrån. Men se upp!  Stillasittande är faktiskt ett av vår tids största hot mot hälsan. Så prioritera inte bort rörelse och träning bara för att du jobbar hemma. Det finns smarta övningar som du kan göra samtidigt som du jobbar. Här är våra 7 bästa tips!

1. Utfallssteg när du gör en ny kopp kaffe eller te

Varför inte utnyttja den lilla promenaden bort till kaffebryggaren för att göra ett gäng effektiva utfallssteg. Är du en dedikerad kaffedrickare blir det många utfallssteg per dag. Heja, heja!

2. Träna magen vid datorn

Perfekt övning att göra när du sitter och jobbar. Låt magmusklerna jobba genom att lyfta dina fötter några centimeter från golvet. Håll i 10 sekunder och upprepa 5 gånger. 

3. Gå i trappor så ofta du kan

Våga vägra hissen. En klassiker men nog så effektiv. Ha som regel att alltid ta trapporna när du kan. För extra effekt ta två trappsteg i taget.

4. Gör kontorsstolen till en träningskompis

För dig som har förberett hemmakontoret med en kontorsstol. Den här övningen så skön för axlarna. Du drar helt enkelt din kontorsstol fram och tillbaka mot skrivbordet. Här krävs det att du har en stol på hjul och ett jämnt underlag vid din plats. Tänk på att böja armbågarna parallellt med bröstkorgen och sätt fötterna på stolens nederdel. Repetera flera gånger.

5. Stå upp när du kan

Fastnar du lätt framför datorn i samma position hela dagen? Försök sätta upp egna rutiner som gör att du byter arbetsställning. Du kan till exempel bestämma dig för att alltid stå upp under alla samtal. Allt handlar i grund och botten om att bryta en vana. Om du inte har ett höjbart skrivbord – ställ datorn på strykbrädan, höj med extra böcker om du behöver. 

6. Träna balans och ben

I den här övningen tränar du både dina benmuskler och stärker din balans. Varje gång du reser dig från stolen ska du här försöka göra det på ett ben och sedan balansera i 10 sekunder innan du går vidare. Övningen går också lika bra att göra innan du ska sätta dig ner. Balansera först på ett ben och håll 10 sekunder innan du sakta sätter dig ner. Glöm inte att variera och träna både vänster och höger ben. 

7. Promenera mera

Ut och gå! När vi rör på oss ökar pulsen, hjärtat slår fortare, blodet pumpar snabbare i kroppen och blodflödet till muskler och hjärna ökar. Vid en rask promenad ökar blodflödet till hjärnan med 20 procent. Så passa på att ta nästa möte i telefonen och promenera under tiden. Träning och rörelse gör dig mer kreativ.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår guide har vi samlat en rad värdefulla tips på hur du och dina kollegor kan få in de viktiga pauserna under era arbetsdagar. Ladda ner guiden här – helt gratis.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag