Godaste kaffet i sommarstugan – här är knepen

Är du på väg till sommarstugan? Det finns ju inget godare än att få njuta av en kopp kaffe på farstun i solen. Men har du rätt förutsättningar? Här kommer våra bästa tips på vad du kan tänka på för att bjuda dig själv och grannarna på riktigt gott sommarkaffe.

Investera i en kaffekvarn

Genom att investera i en kaffekvarn kan du förvara kaffet, hela bönor, i frysen och ta fram det du behöver när du behöver det. Ett öppnat kaffepaket med malet kaffe som har öppnats helgen innan och inte gått åt har tappat alla aromer helgen efter när ni kommer ut till landet, precis som med bröd. Så förläng hållbarheten genom att förvara kaffebönorna i frysen.

Dubbelkolla vattenkvaliteten och kalkhalten

Se till att vattenkvaliteten är bra. En kopp kaffe består av 98,5% vatten och har då vattnet vissa dåliga odörer så smakar kaffet därefter. Tänk på att hårdheten (kalkhalten) på vattnet kan vara annorlunda på landet mot i stan, vilket gör att kaffet därför kan smaka annorlunda, har du hårt vatten kan du med fördel använda ett lite mer mörkrostat kaffe.

Välj rätt bryggmetod

Prova gärna en mer klassisk bryggmetod jämfört med hemma i stan. Har du testat kokkaffe? Eller en varför inte en perkulator? När kaffet är klart, passa på att använda en bra termos och lämna inte kaffet på. Läs mer om vanliga misstag när man brygger kaffe och vad man ska tänka på här

Njut av kallbryggt kaffe på sommaren

Så här gör du: Mal ditt favoritkaffe grovt, överdosera aningen och häll upp det malda kaffet i en pressokanna och fyll upp med färskt kallt vatten, blanda runt. Låt sedan kaffet stå och dra i kylskåp 12-16 timmar. Pressa sedan ner filtret i pressokannan, filtrera kaffet genom ett pappers eller tygfilter. Häll upp kaffet i vinglas med iskuber. Använd med fördel ett sött och balanserat kaffe, gärna ett ursprungskaffe och helst inte allt för mörkrostat.

***

Vill du unna teamet gott kaffe när ni är tillbaka på jobbet? Idag finns det ett stort utbud av kaffemaskiner att välja på, både när det gäller storlek, kapacitet och utbud. Stora valmöjligheter gör även att det kan vara bra att fundera på några praktiska saker innan ni bestämmer er för vilken lösning som passar er bäst. Ladda ner vår guide som hjälper dig!

 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag