Fem sätt att variera arbetsdagen på

Idag har de flesta koll på att allt för mycket stillasittande inte är bra för hälsan, ändå är det vanligt förekommande att sitta ner hela dagarna, både på jobbet och hemma. Men det går faktiskt att få in mer rörelse under arbetsdagen med hjälp av både stora och små knep. I det här blogginlägget har vi samlat fem tips! 

Vi är nog många som känner igen oss i att vi kommer hem från jobbet, från att ha suttit hela dagen vid skrivbordet, för att genast slå oss ner i soffan framför TV:n. Något som tyvärr är vardag för många av oss idag. Och även om vi tränar några gånger i veckan så kompenserar dessvärre inte det flera timmars stillasittande om dagen. Dessutom så mår våra kroppar bra av variation då och då. 

Ladda ner vår guide – Så blir din paus energigivande! 

Det kan vara svårt att hinna med att få in tillräckligt med rörelse i en hektisk vardag. Det är lätt hänt att vissa arbetsdagar kräver flera timmars fullt fokus framför datorn, i samma ställning.  Därför har vi i det här blogginlägget samlat fem tips för att uppmuntra dina medarbetare till mer rörelse och variation under arbetsdagen. Tips och trix som både är roliga och bra för kroppen. 

1. Ergonomiska möbler

Ett enkelt sätt för att få dina medarbetare att inte sitta still hela dagarna är att införskaffa möbler som uppmanar till mer rörelse. Höj- och sänkbara bord kan vara ett bra sätt att få dina medarbetare att oftare byta ställning vid skrivbordet. Att jobba ståendes i kortare perioder under arbetsdagen är bra både för din hälsa och din förbränning. Ni kan även välja att skaffa pilatesbollar som alternativ till stolar, eller varför inte ha ett gåband eller en sk “cykelstol” vid skrivbordet?

2. Ha stående möten

Alltför ofta sitter vi i konferensrum, mötesrum, i soffor eller fåtöljer under våra möten. För oss som ofta har många möten under en arbetsdag kan det bli väldigt mycket stillasittande. En bra idé kan då vara att öppna upp ytor för stående möten. Förutom att det är bra för dina medarbetares hälsa, så tenderar möten som hålls stående att bli mer effektiva. När vi står upp så vill vi ofta klara av mötet snabbare, vilket gör att mötet blir kort och koncist. När vi sitter ner tillsammans vid ett bord är det lätt hänt att diskussioner drar ut på tiden.

3. Promenadmöten

Har ni möjlighet att gå iväg en stund från kontoret under ert möte, så ta en promenad! Det gäller ju såklart att ni inte är allt för många, helst bara några få för att mötet ska bli så effektivt som möjligt.  När ni är ute och får frisk luft och rör på er, kommer er hjärna även må bättre! 

4. Gemensam aktivitetspaus

Om du vill uppmuntra dina medarbetare till lite extra motion och aktivitet, kan det vara en bra idé att införa en daglig aktivitet där ni rör på er tillsammans. Dels är det roligt, dels kan det skapa en bättre stämning och högre gemenskap. Varför inte en eller två gånger om dagen köra en “upp och hoppa”. Det är ett väldigt kort träningspass som tar allt emellan 30 sekunder och en minut. Kom på en övning, till exempel armhävningar, squats eller något annat som gör att ni får igång blodcirkulationen. Hjärnan får mer syre och stillasittandet bryts en stund. Ett alternativ som är både roligt och bra för kroppen!

5. Om möjligt – växla arbetsplats  

Beroende på hur det ser ut på ert företag, så kan ett alternativ vara att låta de anställda byta arbetsmiljö lite då och då. Finns det möjlighet att jobba hemifrån, låt dina medarbetare göra det. Uppmuntra dem till att jobba utomhus på sommaren, sitta på ett café eller i lobbyn på ett hotell. Att byta miljö då och då leder till högre inspiration och låter dessutom kroppen att byta ställning. Det gör att den får omväxling och att stillasittandet bryts för en stund. Människokroppen är byggd för fysisk aktivitet, så se till att byta både miljö och ställning ofta, helst var tjugonde minut.

Sammanfattning

I en tid då vi sitter stilla mycket skulle många må bra av att ha en arbetsgivare som kan erbjuda en hälsosam arbetsplats som uppmuntrar till mer rörelse under arbetstid. Några tips på saker som kan ge dig variation under arbetsdagen är mer ergonomiska möbler, stående möten och gemensamma aktivitetspauser.

Vill du läsa mer om hur du kan göra pausen mer energigivande? Ladda ner vår guide!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag