Experten: Mina tips för ett hållbart medarbetarskap

Att få till engagemanget hos sig själv och sina medarbetare på arbetsplatsen kan vara nog så svårt. Hur kan du gå tillväga egentligen för att skapa ett så kallat ”aktivt medarbetarskap på jobbet”?

Här bjuder Ami Hemviken, beteendevetare och föreläsare, på tre konkreta exempel på hur du kan göra mentala och fysiska ”high fives” för att peppa både dig själv och dina medarbetare i vardagen. På så sätt är du med och bidrar till att stärka engagemanget på kontoret.

Beröm

Börja med att berömma och ge positiv feedback till dina medarbetare mycket och ofta. Det får inte bara medarbetarna att sväva på små moln av lycka, utan kan faktiskt delvis bidra till minskad sjukfrånvaro som kan uppstå på grund av sömnproblem. Beröm spelar en väldigt viktig roll och är en av de psykosociala beståndsdelar som gör att medarbetaren känner sig uppmärksammad. Utöver dessa positiva effekter på dina medarbetare ger det också dig och din egen hjärna ett rejält dopaminpåslag.

Inkludera

Kom ihåg att se människorna runtomkring dig. Få alla dina medarbetare och kollegor att känna sig delaktiga och sedda. Många gånger räcker det faktiskt med ett enkelt ”Hej! Hur är läget?”. I det sociala kommer var och en att känna sig tryggare och leverera resultat för företagets bästa. När man känner sig trygg på arbetsplatsen är sannolikheten större att ens innovationsförmåga ökar. Till exempel visar en studie från Gallup att förtroende och inkludering är förutsättningar för ett agilt och innovationsdrivet företag.

Ge ansvar

En chef och arbetsgivare gör rätt i att ge ansvar till sina medarbetare, och medarbetarna bör i sin tur såklart ta det ansvar de får. Om en medarbetare vill prata med dig om något som hen vill påverka, var öppen och mottaglig för de nya idéerna och ge medarbetarna ansvar att driva frågor. Då ökar känslan av att medarbetaren kan vara med och påverka, samtidigt som att du kan vänta dig att engagemanget på arbetsplatsen blir större.

***

Upplevelsen av ett starkt medarbetarskap på arbetsplatsen är viktig på flera sätt. Det stärker teamkänslan, främjar ett sundare arbetsklimat och är ett bra verktyg för att attrahera ny kompetens. En positiv arbetsplatskultur med effektiva pauser skapar bättre förutsättningar för en starkare gemenskap bland de anställda. Mer om varför pauser bidrar till att stärka gemenskapen hos personalen – ladda ner vår guide ”Så blir din paus energigivande” och få en rad smarta tips!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag