Därför ska vi äta frukt och grönt på jobbet varje dag

Det är ingen hemlighet att vi alla behöver få i oss vitaminer och näring från frukt, grönsaker och bär varje dag. Samtidigt är vi många som slarvar på den punkten.

Faktum är att den dagliga rekommendationen för en vuxen i dag är fem stora knytnävar av frukt och grönt. Det motsvarar tre frukter och två rejäla nävar med grönsaker. Långt ifrån alla kommer upp i de nivåerna. 

Gör du?

Enligt Livsmedelsverkets experter så spelar det ingen roll om du äter en frukt, lite bär, eller en näve grönsaker eller baljväxter – den positiva effekten är densamma. Det vill säga att du får i dig viktiga näringsämnen som annars kan vara svåra att få i sig tillräckligt av – som till exempel fibrer och folat/folsyra. Dessutom innehåller frukt och grönt vitamin C, vitamin K, kalium och antioxidanter som kroppen också behöver.

Frukt skyddar mot sjukdomar

Otaliga studier visar också att frukt och grönsaker bidrar till att skydda oss mot sjukdomar såsom olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Skyddet kan bero på de olika ämnen i växterna och hur de samverkar, enligt Livsmedelsverket.

Variation av frukt och grönsaker är viktig

I valet av frukter och grönsaker är det viktiga inte vilka sorter vi väljer utan att vi varierar oss.

Så här säger till exempel Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, i en intervju med ICA:

– Vi vet att grönsaker och frukt innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Men de innehåller också många andra bioaktiva substanser. Inom växtriket har man hittat närmare 25 000 olika, varav många har antioxidativa egenskaper. Substanserna påverkar kroppen på olika sätt. De kan exempelvis skydda mot hjärt- och kärlsjukdom och andra kroniska sjukdomar. Genom att äta många olika sorters grönsaker, frukter och bär är du på den säkra sidan.

Tips för att få i dig mer frukt på jobbet

Om du tycker att det är svårt att få in de gröna inslagen i din kost finns flera tips och trix att testa. Inte minst om du har tillgång till frukt och grönt på jobbet. Enkelt är till exempel att skiva ner en banan eller kiwi i frukostyoghurten. Ett annat enkelt tips är att göra smoothies. Köp in en enkel mixer till jobbet och mixa dina favoritfrukter till frukost eller mellis. 

Du kan också lyxa till din lunch med till exempel äppelskivor eller apelsinklyftor eller varför inte skära till en god fruktsallad till dig och kollegorna till eftermiddagsfikat? Blir garanterat succé – och dessutom mycket roligare än att bara äta en frukt rakt av.

***

Att erbjuda frukt och bär på jobbet är ett enkelt sätt för en arbetsgivare att hjälpa sina medarbetare att göra hälsosamma val. Vi på Convini erbjuder högkvalitativa fruktlådor i samarbete med den välrenommerade fruktleverantören Fruktdealen. Nyfiken på vårt erbjudande? Tveka inte att boka in ett möte med oss!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag