Bästa uppladdningen inför Stafesten startar nu

Att stå på anmälningslistan till ett lopp kan vara en bra morot som får oss att hålla igång träningen, även under den stundande sommaren och semestern.

Här ger Lisa McRae, löpningscoach tillika grundare av företaget Urban Tribes, sina bästa uppladdningstips inför Stafesten 2019.

lisamcrae-porträtt

Enligt Lisa McRae, så är det hög tid att redan nu börja ladda, om vi till exempel vill förbättra våra resultat mot föregående år. 

– Ta tag i träningen nu, vänta inte. Är du väl förberedd kommer loppet att bli så mycket roligare, oavsett om du går eller springer, säger hon.

Träning gör oss inte bara starkare och mer stresståliga, utan kan till och med göra oss mer kreativa. Att hitta en likasinnad träningskompis kan vara ett sätt att få träningen att verkligen bli av. Stäm av med kollegor, kanske är ni flera som vill ge det lilla extra under loppet och då kan det vara läge att kanske starta en gemensam löpargrupp.

– Att träna tillsammans är bra för tillhörigheten, det ger en känsla av att tillhöra en grupp, vilket är väldigt viktigt ute på arbetsplatser idag, konstaterar Lisa McRae.

Appar kan trigga din träning

Sedan finns det roliga appar som kan sporra träningen. Lisa McRae tipsar bland annat om appen Strava, där du och dina kollegor kan bilda team, registrera era träningspass och peppa varandra. Ett annat tips är appen Relive som registrerar vart du är och ritar upp en karta över din träningsrutt. 

I sin roll som träningscoach på företag möter Lisa alla typer av träningstyper. Allt från riktiga löparexperter till nybörjare, som inte alls ser sig själva som några träningsmänniskor. Det är den sistnämnda gruppen som Lisa tycker är allra roligast att jobba med, i och med att de ofta blir väldigt överraskade över vad träningen kan ge. Hon poängterar vikten av att träning i grunden handlar om gemenskap, och att det är det som är det viktigaste – även vid ett motionslopp.

Hur kan vi ladda inför ett lopp med kollegorna? Lisa McRae ger sina bästa träningstips – utifrån vilken träningstyp du är:

Promeneraren

Viktigast är att börja på en nivå som du tycker är behaglig, det ska kännas bra, och du ska klara passet utan problem. Att satsa på att komma ut 2-3 ggr i veckan känns som en bra grund. Försök därtill att få in träningen i vardagslivet, ta trapporna, ta en lunchpromenad, hoppa av bussen vid en hållplats tidigare eller lite längre bort. Sedan gäller det att successivt öka på tid och intensiteten på passet för att i slutändan klara 5 kilometer.

Motionären

Här gäller det också att successivt öka på träningen precis som för promeneraren. Starta på en bekväm nivå och bygg på med fokuserade pass där intensiteten ökar successivt. 2-3 pass i veckan är lagom även här.

Tävlingsmänniskan

Om du redan är en van löpare så är tipset att byta ut minst ett dina vanliga pass till en runda där du jobbar med intervaller. Öka farten en bit, jogga en bit, öka farten igen. Det är klassiskt att man som löpare ofta har en runda som man alltid kör, men att resultaten efter en tid stannar av. Då behövs det en extra push och då är intervallpass en bra idé.

***

Vi på Convini är stolt huvudsponsor av Stafesten för fjärde året i rad. Vi kommer finnas på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö och bjuda på högklassigt kaffe – och inte minst en god och härlig picknickkorg att avnjuta i gröngräset till alla deltagande lag. 

Är du nyfiken på vår populära matlösning för företag. Kika gärna in på vår hemsida!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag