Bästa tipsen inför höstens kickoff med jobbet

Planerar ni att samla medarbetarna till en gemensam kickoff i höst och behöver lite inspiration? 

Här ger mötesexperten Henrik Liedbergius på eventbyrån SpringConf, sina bästa tips till dig som arbetsgivare.

I grund och botten handlar en kickoff om en investering från företagets sida, och då är det viktigt att ni ställer er frågan: Hur maxar vi den här investeringen, så att sammankomsten inte enbart resulterar i en festkväll.

Henrikliedbergius

– Konferensen måste helt enkelt vara förankrad i företagets vision och målbild, och ha ett tydligt syfte, konstaterar Henrik Liedbergius, som sysslat med företagsevent och konferenser i över 10 år. 

Syftet och målet med kickoffen kan till exempel handla om att ni vill stärka medarbetarnas stolthet över sin arbetsplats eller öka deras kunskap om företagets värdegrund och vision framåt. 

Här är 7 tips för en lyckad kickoff

1. Tänk miljö och hållbarhet 

Miljö och hållbarhet är en självklarhet även inom eventbranschen och många företag vill idag gärna vara med och bidra till samhällsnyttan på något sätt. Ni kan till exempel ha ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet vad gäller allt från val av plats/ort till underleverantörer, transportmedel, menyer och såklart aktiviteter. Kanske skulle ni rentav byta den traditionella konferensen eller en aktivitet mot exempelvis en städdag i skärgården? Det visar på ett samhällsansvar och ger medarbetarna en chans att göra något tillsammans med en bra känsla i magen. Tänk kreativt!

2. Satsa på en dedikerad projektgrupp

Att arrangera en bra och innehållsrik kickoff är inget som går att göra i en handvändning. Ni tjänar på att sätta ihop en projektgrupp och avsätta generöst med tid för dem att planera eventet. 

3. Låt medarbetarna bidra till programmet

Om ni vill ha ett traditionellt scenprogram under er kickoff är ett bra och ofta lyckosamt tips att engagera medarbetarna redan i förväg. Låt dem helt enkelt vara med och styra agendan. Det skapar delaktighet, engagemang och en känsla av att alla kan vara med och bidra till bolagets utveckling.
Ni kan inför eventet exempelvis skicka ut en enkät där ni ställer frågor och samlar in tankar och idéer från medarbetarna. Ni kan också satsa på att ha workshops för att fånga upp de frågor som era medarbetare tycker är viktigast att lyfta.

4. Ge medarbetarna chans att förbereda sig 

Var också tydlig med vad som förväntas av medarbetarna under kickoffen. Hur ska de förbereda sig? Kanske finns en affärsplan som alla bör ha läst igenom? 

5. Använd den moderna tekniken

Idag finns ett stort utbud av ljud, ljus och bild som verkligen kan lyfta en kickoff. Se till att utnyttja den nya tekniken! Tänk igenom, hur skulle ni kunna göra era presentationer från scenen lite roligare och vilka interaktiva hjälpmedel skulle ni kunna använda för att till exempel engagera medarbetarna under mötets gång? Kanske ska ni satsa på en applösning där publiken kan ställa frågor eller besvara era frågor live? Det handlar såklart om en investering, men samtidigt kan tekniklösningar idag även ersätta exempelvis viss typ av dekor under eventet, som kanske är mer miljövänligt.

6. Välj en oväntad mötesplats

En kickoff behöver nödvändigtvis inte anordnas i ett rum med fyra väggar och tak. Det finns andra typer av mötesplatser. Varför inte välja en vacker naturmiljö och kombinera den med en vandringsaktivitet? Försök att fånga känslan av att ha en gemensam utmaning som ni alla ska göra tillsammans och vara stolta över.

7. Missa inte den viktiga utvärderingen

Efter avslutad kickoff – glöm inte bort den viktiga utvärderingen. Uppfyllde ni ert syfte och mål med eventet? Ett konkret sätt att göra detta på är att sätta upp någon form av mätning inför kickoffen. Om syftet till exempel är att stärka medarbetarnas uppfattning av företaget kan ni inför kickoffen skicka ut en enkät kring vad medarbetarna känner till om bolagets vision, hållbarhetspolicy osv. Efter kickoffen gör ni samma sak, och förhoppningsvis har då siffrorna blivit ännu bättre. Följ upp den information ni fått in från både mätning och material.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa välmående arbetsplatser? I vår guide “Så blir din paus energigivande” har vi samlat en rad tips kring hur vi kan få in den viktiga återhämtningen under våra arbetsdagar. Du laddar ner materialet gratis via länken nedan.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag