Bästa mellanmålet – 5 kända hälsoprofiler tipsar

Ett snabbt och mättande mellanmål är räddningen när tröttheten smyger sig på under arbetsdagen. För att få lite ny inspiration kring bra mellisalternativ frågade vi ut 5 kända hälsoprofiler om deras vanor och bästa tips. Här är svaren vi fick!

Fredrik Paulún, näringfysiolog och författare. Läs mer om Fredrik här.

Fredrikpaulunportratt

1. Hur viktigt är mellanmål för dig?

– Det är oerhört viktigt då jag annars får blodsockerfall. Då blir jag på dåligt humör, får dålig fokus och försämrad fysisk prestationsförmåga. Dessutom blir jag sugen på dålig mat och sötsaker, något som inte händer om jag får i mig mina mellanmål.

2. Vad brukar du äta till mellis?

– Det är mycket frukt, nötter och frön. Ibland kan det vara fröknäcke med lämpligt pålägg eller en skål med yoghurt och nyttig granola eller musli.

3. När äter du mellanmål?

– De dagar jag tränar behövs de någon timme före passet och direkt efter passet om jag inte lyckas tajma in någon av mina huvudmål då. Annars vill jag helst inte att det går mer än cirka fyra timmar mellan målen för att jag ska må bra och då passar jag in mellanmålen så att det uppnås.

4. Ditt bästa mellistips?

– Köp sådant som du tycker om så att du faktiskt ser fram mot att äta det. Ett mellis kan också vara i flytande form, till exempel en nyttig smoothie för dig som föredrar det. Annars gäller det att kunna ha mellisen tillgänglig och att du inte måste gå iväg till affären för att köpa den. Då är risken stor att du hoppar över den.

Annica Sjöö, hälsoinspiratör, tidigare programledare för tv-programmet “Du är vad du äter” och aktuell med boken “Mativation”. Läs hennes blogg här.

Annikasjo

1. Hur viktigt är mellanmål för dig?

– Det går faktiskt i perioder. Om jag jobbar hemma och har mycket tid brukar jag göra olika mellanmål, men min dag står inte och faller med mellanmålet. Jag fokuserar på de större måltiderna.

2. Vad brukar du äta till mellis? 

– Gör gärna någon härlig bowl på frukt och bär eller så äter jag lite nötter eller så.

3. När äter du mellanmål? 

– När jag är hemma. Eller så äter jag nötter i farten.

4. Ditt bästa mellistips? 

– En bowl på frysta blåbär, banan och lite kokosmjölk. Toppar med mandelsmör och kokosflingor! Jättegott!

Paolo Roberto, föreläsare, författare och matprofil. Läs mer om Paolo här.

Paolo Roberto

Hur viktigt är mellanmål för dig?

– Det viktigaste för mig är frukost, lunch och middag. Jag är noga med att äta bra och få i mig det jag behöver för dagen. Mellanmål är en bra lösning när jag behöver extra energi.

Vad brukar du äta till mellis?

– Jag äter oftast frukt och protein. Frukt innehåller ju både kolhydrater och vitaminer vilket är toppen och en näve nötter mättar med bra fetter och protein.

När äter du mellanmål?

– Mellanmål äter jag oftast efter träning eller före jag ska prestera på exempelvis en föreläsning. Det går inte att gasa på med en tom tank.

Ditt bästa mellistips?

– Frukt och nötter är mitt bästa tips. Det är enkelt att få tag i överallt, oavsett vart man är. Det är även smart att se till att äta något innan du blir tokhungrig så att man inte stoppar i sig onödiga sötsaker.

Mia Clase och Lina Nertby Aurell, som driver populära bloggen Food Pharmacy och har gett ut en kokbok med samma namn.

foodpharmacyfotoandreaslind

Hur viktigt är mellanmål för er? 

– Eftersom vi oftast skippar frukost och äter första målet vid lunch så brukar lunchen bli såpass stadig och full av fibrer som balanserar blodsockret att vi oftast inte känner ett sug efter mellanmål på eftermiddagen.

Vad brukar ni äta till mellis?

– Men ingen regel utan undantag förstås – skulle hungern ändå göra sig påmind så dämpar vi den kvickt med en grön smoothie, lite nötter eller en frukt.

När äter ni mellanmål?

– Eftersom vi är två bohemer utan fasta rutiner så får svaret bli “när andan faller på”.

Era bästa mellistips?

– Ledsen men kan inte låta bli att svara en grön smoothie – vårt bästa sätt att få i oss vår dagliga dos grönkål. Här är receptet:
1 kanna supersmoothie
250 g grönkål
1 l vatten
2 avokado
1 äpple (valfritt)
2 cm ingefära

Leila Söderholm, föreläsare och hälsoexpert som 2017 utsågs till årets hälsoinspiratör av svenska folket. Läs mer om Leila här.

leila_söderholm beskuren-1

1. Hur viktigt är mellanmål för dig?

– Jag älskar mina mellanmål och har alltid gjort. De håller mig alert och kreativ.

2. Vad brukar du äta till mellis?

– Keso och apelsin, päron med en liten ostbit, kvarg och bär, morötter eller färsk blomkål och hummus med mera.

3. När äter du mellanmål?

– Mina mellanmål lägger jag in vid 15 tiden på eftermiddagen, då håller jag mig till middagen.

4. Ditt bästa mellistips?

– Då måste jag välja Finn Crisp som jag alltid har i väskan och som går att kombinera med allt.

***

När du behöver boosta energin under arbetsdagen erbjuder vi på Convini ett varierat utbud av mellisalternativ i våra butiker. Här hittar du allt från nyttiga mackor och bars, till mumsiga smoothies, knäckemackor, nötter, keso och yoghurt i olika former. Sortimentet uppdateras kontinuerligt så ett bra tips är att hålla koll i appen och i våra sociala medier för att få koll på de senaste nyheterna.

Läs gärna mer om hur våra kunder upplever Convinis mat- och kaffeerbjudande i våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag