7 boktips inför julen

Är det dags att bunkra upp med helgläsningen inför jul och nyår? Eller klurar du rentav på vad du ska hitta på för julklapp till dina medarbetare? En bok med tänkvärt innehåll passar utmärkt tycker vi. Här kommer några boktips!

1. Hälsobalansen: 4 nycklar till ett bättre liv1. Hälsobalansen: 4 nycklar till ett bättre liv

Läkaren och tevepersonligheten Rangan Chatterjees bok Hälsobalansen är ett hett boktips för dig som vill passa på att finna balans i både kropp och själ.

Livsstil och mat är centrala delar som Rangan fokuserar på i boken. Utifrån sina egna råd och vetenskapliga studier delar han med sig av flera förslag inom områdena vila, mat, rörelse och sömn. Dessa fyra områden kallar han för hälsonycklar, och är viktiga för oss människor att hitta en balans kring.

Till exempel tipsar Rangan bland annat om egentid i minst en kvart om dagen, periodisk fasta, mer promenader i vardagen och rutiner för sänggåendet som gör att du känner dig pigg när du vaknar. Enkla och inspirerande steg som lätt blir till en daglig rutin!

 Hälsobalansen: 4 nycklar till ett bättre liv

2. Manifest för bättre kaffe

2. Manifest för bättre kaffeÄr du nyfiken på hur ett riktigt bra kaffe blir till? I Joanna Alms bok Manifest för bättre kaffe får du följa kaffet från böna till färdig kopp. Alltifrån utrustning och bryggteknik till kaffesort och ursprung har betydelse.

Förutom det vill boken också väcka tankar om hållbarhet och levnadsvillkor för de människor som är med vid kaffeproduktionen:

”Världsmarknadspriset för kaffe har inte stigit sen 70-talet och de som fått betala för det är de som faktiskt producerar kaffet. Så för att verkligen kunna njuta av en riktigt god kopp kaffe måste vi nog börja bli beredda att betala mer för det.” 

Manifest för bättre kaffe

3. Ubuntu: konsten att leva bättre tillsammans

3. Ubuntu: konsten att leva bättre tillsammansLängtar du efter en lugn filosofisk stund med tanke och reflektion? Då är det här förmodligen boken för dig. Ubuntu är ett sydafrikanskt xsosa-ord och betyder ”Jag finns för att du finns”. Ordet beskriver en filosofi där kärlek och gemenskap mellan människor spelar en betydande roll. Genom en verktygslåda med filosofins 14 olika lärdomar bjuder författaren Mungi Ngomane dig som läsare på en rad praktiska övningar och tips som guidar dig till ett rikare liv.

Enligt den världskände ärkebiskopen och föreläsaren Desmond Tutu låter boken dig ”öppna dina ögon, ditt sinne och hjärta för ett sätt att leva som gör vår värld bättre”.

Ubuntu: konsten att leva bättre tillsammans

4. Att prata med främlingar

4. Att prata med främlingarDen populäre författaren Malcolm Gladwell kom i höstas ut med en bok som handlar om mänskliga möten mellan främlingar. En bok som den introverte Gladwell gjort research för i sex år. Han beskriver ett flertal okända och ökända exempel på möten mellan människor som inte känner varandra och hur de har gått till. Till exempel kring hur föreställningarna om den andre personen inte alls stämmer överens med verkligheten. Läs exempelvis om spionen som arbetade i Pentagon utan att bli upptäckt, mannen som såg igenom pengatvätt på högsta nivå, poeten Sylvia Plaths självmord och om fallet Amanda Knox.

Men varför kan det vara knepigt att lita till sitt eget omdöme när det gäller det första intrycket? Och hur lätt – eller svårt – är det att upptäcka när någon ljuger? Malcolm Gladwell uppmanar oss att ompröva det vi tror oss veta i en tid då öppenhet inför det främmande är mer angeläget än någonsin.

Att prata med främlingar

5. 50 myter om hållbarhet: sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar

5. 50 myter om hållbarhet: sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar

Kanske är du extra nyfiken på hållbarhet som företeelse? I den här boken slår en av Sveriges mest välkända experter på området, Jessica Cederberg Wodmar, hål på myter kring just hållbarhet. Med den senaste forskningen som grund guidar hon oss i flera olika komplexa frågor för att vi ska bli mer medvetna och känna oss stolta över och ta tillvara vår egen möjlighet att påverka.

Läs bland annat om följande myter:

Shopping gör skillnad i hållbarhet! – JA

Otvättad frukt en livsfara! – NEJ

Hej till granne räcker långt! – JA

Återvinning en bluff! – NEJ

50 myter om hållbarhet: sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar

6. Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd

6. Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd

För många människor är julen en tuff period eftersom man inte har några nära och kära att vara tillsammans med. Enligt Statistiska centralbyrån beräknas omkring 300 000 svenskar, eller fyra procent av Sveriges befolkning vara socialt isolerade idag. Ensamhet beskrivs som en av vår tids folksjukdomar och ett fenomen som vi inte pratar så mycket om. Men visst är det väl så att vi alla känner oss ensamma emellanåt?

I den här boken tar psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich upp ensamhetens olika uttryck, orsaker och effekter. Vad har relationer för betydelse för vår hälsa och vilka strategier gör att vi kan öka och fördjupa mellanmänskliga relationer? Inte minst lyfter Anna också det gemensamma ansvaret att vi människor bör finnas till för varandra.

Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd

7. Äntligen vardag: älska måndagar och uppnå dina mål

7. Äntligen vardag: älska måndagar och uppnå dina mål

Det är inte ovanligt med söndagsångest. En person som däremot säger sig älska måndagar och ser fram emot vardagar, är hotellmagnaten och författaren till denna bok, den ständigt omdiskuterade Petter Stordalen.

I boken berättar han om sina tio livsregler som grundar sig i både egna erfarenheter och aktuell forskning för att lyckas i vardagen. Han delar med sig av berättelser om vad som har gjort honom till en framgångsrik entreprenör och företagsledare. Petter menar att livets mening inte är det som händer i helgen, utan att det istället är det som sker i vardagen. Och att måndagen är den dag som är till för att skapa, förändra och bygga drömmar. Håller du med?

Äntligen vardag: älska måndagar och uppnå dina mål

 ***

Att hitta stunder för återhämtning är viktigt för att fungera på arbetet. En god bok som manar till reflektion är ett sätt att återhämta sig på. Vill du läsa mer om hur du skapar en välmående arbetsplats? I vår guide kan du få praktiska tips och övningar som gör att du får en energiboost i kropp och själ. Ladda ner guiden gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag