5 tips! Skapa ett klimatsmartare kontor

Kanske går du i tankar att göra något konkret för miljön? Att göra arbetsplatsen mer miljövänlig är inte bara positivt för klimatet – utan är också en ekonomisk investering för ditt företag. Här är fem enkla tips!

Välj miljömärkt

Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som har miljömärkningar. Välj någon av dessa produkter i största möjliga utsträckning så minskar du klimatavtrycket!

Stäng av apparater du inte använder

När du inte använder elektriska apparater, stäng av dessa helt och hållet. Att exempelvis lämna datorn med standby-läget på drar nämligen ström. Ytterligare ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med en avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren!

Satsa på digitala möten

Dra nytta av digitaliseringen och dess verktyg. Genom att satsa på video- och telefonmöten kan du undvika tjänsteresor. Du minskar din miljöpåverkan och sparar samtidigt en hel del pengar och tid.

Läs på skärmen – eller välj dubbelsidig utskrift

Ett sätt att dra ner på pappersutskrifter och kopiering kan vara att läsa mer texter på dataskärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Om du ändå behöver skriva ut, ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Det är kostnadsmässigt en stor besparing eftersom ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Välj leverantörer med miljö och hållbarhetsfokus

När du ska upphandla nya tjänster och produkter har du stor möjlighet att tillsammans med din leverantör titta på tjänstens eller produktens miljöpåverkan. På så vis är det enklare att veta var du ska lägga fokus. Enligt Upphandlingsmyndigheten är det dessa områden som har störst klimatpåverkan:

– bygg- och anläggningsentreprenader

– tjänster som omfattar drift av verksamheter och fastigheter

– transporter

– livsmedel

Källor:
Naturskyddsföreningen

***

Vill du få fler tips på hur du kan skapa en bättre arbetsplats? I vår guide har vi intervjuat personer med lång erfarenhet av kontorsansvar. Läs och inspireras av deras bästa tips – ladda ner guiden gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag