5 tips om du är nyfiken på veganskt!

Distansarbete och mer tid hemma kan innebära att vi får mer tid att tänka över våra kostvanor. Kanske passar det bra att testa en förändring som du tänkt på en tid? Fler och fler svenskar väljer av olika anledningar att gå över till en vegetarisk eller vegansk kost. Att vara hundra procent vegan kan kännas som en stor omställning för många. Är du nyfiken? Här får du fem tips att fundera över innan du tar steget fullt ut!

1.       Fokusera på den viktigaste frågan!

Många veganer upplever att den viktigaste frågan att ställa sig är ”varför vill jag vara vegan?”. Orsakerna till att människor väljer en vegansk livsstil beskrivs många gånger som att man vill ta hänsyn till miljön, djuren och den egna hälsan, eller rentav en kombination av flera. Det kan kännas betydelsefullt att påminna sig om varför du gör ett visst ställningstagande.

2.      Var kreativ med dina matklassiker

Våga prova att laga dina vanliga recept men byt ut mejeriprodukterna till vegetabiliska alternativ, på samma sätt som att du ersätter köttet med quorn, soja eller bönor. Det behöver inte vara krångligare än så. Att byta ut köttfärsen mot soja eller ersätta grädden med ett vegoalternativ kan göra att rätten blir minst lika god – om inte godare!

3.     Små steg mot veganskt

Satsa på att med små steg laga veganska måltider. Till exempel kan du börja med att ersätta en måltid per dag, eller välja en dag i veckan, öka sedan successivt. Med en stegvis övergång till vegansk mat känns det mer naturligt.

4.     Tänk nytt

Det är enklare – och roligare att börja fråga efter veganska eller vegetariska alternativ under exempelvis lunchen. Att välja vego kan också vara ett kul samtalsämne bland vänner eller kollegor.

5.     Våga fråga

Många personer som är nyfikna på en vegansk livsstil har troligen flera frågor. Var inte rädd att ställa frågor! Exempelvis: Hur gör du i din vardag? Vad har du för tips till en nybörjare? Att våga testa och be om hjälp från rutinerade veganer är verkligen en fördel. Flera veganer vittnar om att en del av den veganska livsstilen handlar just om att vilja dela med sig av sin kunskap för att fler ska få upp ögonen om vad det innebär att leva som vegan.

Källa: Vegan.nu

 ***

Fler och fler lockas av olika anledningar att äta mer vego. Orsakerna till att människor väljer en vegansk livsstil beskrivs många gånger som att man vill ta hänsyn till miljön, djuren och den egna hälsan, eller rentav en kombination av flera. För att vi ska kunna fungera behöver vi inte bara mat, vi behöver också stanna upp och pausa ibland. Det gör att vi skapar en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning, en förutsättning för prestation. Vill du läsa mer om varför pauser under arbetsdagen är så viktiga? Ladda ner vår rapport!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag