5 tips för mer rörelse under arbetsdagen

Gemensamma träningstillfällen på kontoret, en bensträckare några gånger om dagen eller att ta trapporna för att prata med en kollega är alla sätt att röra på sig lite extra under dagen. Något som är ännu viktigare när du har ett stillasittande arbete. 

Åtta till tio timmars jobb framför datorn under arbetsdagen som efterföljs av några timmar till i soffan framför tv:n på kvällen. Det är ett vanligt mönster för många, trots att forskare de senaste åren har kommit fram till att för mycket stillasittande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. Men en aktiv paus gör inte bara att du bryter stillasittandet, det gör även pausen mer effektiv och energigivande.

Läs vår guide – Så blir din paus energigivande 

5 tips för mer rörelse under arbetsdagen

 

1. Bensträckare

Ställ dig upp var 30–40 minut och sträck ut kroppen. Det krävs egentligen inte så mycket mer för att få effekt av rörelsen. Den största utmaningen här är att komma ihåg att faktiskt ta bensträckaren, sätt ett larm på mobilen för att bli påmind om när det är dags. 

2. Upp och hoppa tillsammans

Lägg in 30 sekunders gemensam träning i kalendern, en till två gånger om dagen. Träningen görs vid skrivbordet och kräver ingen lång paus. Gör olika övningar varje gång, det kan vara allt från armhävningar till plankan. Om du jobbar på ett stort företag kan det vara svårt att få till ett gemensamt träningstillfälle, men det går förstås lika bra att få till i det mindre teamet. På 30 sekunder hinner du få upp lite puls och övningen ger en uppiggande effekt.

3. Sträck på dig

För mycket stillasittande kan också göra att du känner dig stel i kroppen, framför allt i rygg, axlar och nacke. Gör några enkla rörelseövningar vid skrivbordet, de får igång blodcirkulationen och hjälper till att förhindra stela axlar och spänd nacke. Sträck på nacken och vrid huvudet så långt du kan, först till höger, sedan till vänster. Ett annat tips på en sittande rörelse är att lyfta på axlarna. Dra upp dem mot öronen, släpp ner dem igen och slappna av. Upprepa övningarna några gånger för att få igång blodcirkulationen. 

4. Ta alltid trapporna

Om du har trappor på jobbet, ta för vana att använda dem! När du känner att hjärnan är i behov av en paus är det en utmärkt idé att ta några steg över till en kollega och ställa en fråga, istället för att skicka ett mejl. Ännu bättre är det om kollegan sitter på en annan våning. Du får in lite extra rörelse och din paus blir mer effektiv. 

5. Ta en promenad till kaffemaskinen

Hjärnan behöver även pausa från skärmen ibland. Även om det är en paus från arbetsuppgiften att scrolla igenom Facebook, så fortsätter hjärnan att ta emot nya intryck, något som försämrar återhämtningen som pausen ger. Därför är det en mycket bättre idé att ta en promenad till kaffemaskinen under din paus istället för att sitta kvar vid datorn och slösurfa. 

***

För mycket stillasittande ökar risken för både muskelvärk och vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att ta aktiva pauser under arbetsdagen bryts inte bara stillasittandet, rörelsen gör även att du får en mer effektiv paus som ger bra energi. Vill du få fler tips på lösningar och metoder för den energigivande pausen? Ladda ner vår guide!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag