3 övningar inom mindfulness som du kan göra på jobbet

Vi människor är generellt väldigt duktiga på att längta efter vad som komma ska, och sämre på att leva i nuet. Men med lite övning kan vi bli bättre på att bli mer medvetna om oss själva, våra känslor och vår omgivning. En större medvetenhet kan i sin tur hjälpa till att minska stress och göra oss lugnare. Detta kan vi uppnå genom mindfulness, en form av meditation som hjälper oss att bli bättre på att vara i nuet. I det här inlägget får du tips på 3 enkla mindfulness-övningar som går att göra under dagen, oavsett om du är ledig eller på jobbet.

Mindfulness översatt betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro och syftar till att ta fasta på ögonblicket. Det gör att vi blir mer medvetna om oss själva och därför kan hantera känslor, tankar och humör på ett bättre sätt. En stor fördel med just mindfulness är att det är enkelt att utföra, det kräver ingen specifik plats eller utrustning. Det enda som egentligen krävs är lite övning. Det kan nämligen kännas lite trixigt att komma in i det i början, men försök att inte ge upp. När vi väl har lärt oss tekniken brukar mindfulness snabbt ge positiva effekter.

Här är tre tips på enkla övningar för att få in mer mindfulness i vardagen:

1. Koncentrera dig på upplevelsen

Den här övningen kan appliceras vid många tillfällen, i det här fallet har vi valt att äta en frukt som exempel. Ta ett äpple (eller annan frukt som du tycker om) och håll den i handen. Vrid och vänd på den så att du kan betrakta den från flera håll. Se på färgen och formen, lukta och känn på ytan. Ta en tugga av frukten och försök att verkligen uppleva smaken. Gör undersökningen noga, tänk att du ska kunna berätta om din upplevelse i efterhand för någon som aldrig har sett ett äpple (eller valfri frukt). Övningen gör att du blir bättre på att fokusera på nuet och det du upplever för stunden. Under en dag finns det troligtvis många tillfällen att göra liknande övningar, det kan till exempel vara när du lagar mat, diskar eller pratar med en kollega.

2. Fokusera på det naturliga andetaget

Hur vi andas påverkar oss mycket och är central i alla mindfulnessövningar. När vi koncentrerar oss på vår andning är det lättare att rikta uppmärksamheten inåt. Men andningen kan ibland vara svår att kontrollera, därför är det bra att öva på att verkligen känna den. Sätt dig på en stol eller på en kudde på golvet med benen i kors. Var rak i ryggen. Blunda och andas långsamt in och ut. Koncentrera dig på hur ditt bröst stiger och sjunker och försök att inte tänka på något annat. Om andra tankar ändå dyker upp i ditt huvud under tiden, försök att skjuta undan dem och vänd tillbaka fokuset till andningen.

3. Gör något kreativt

För dig som inte är så förtjust i att utföra konkreta meditationsövningar finns det andra knep att ta till som ändå ger liknande effekter. Något som har blivit väldigt populärt de senaste åren är målarböcker för vuxna, eftersom det fungerar avstressande. Men färgläggning är inte bara bra för att det ger meditativa effekter, det gör också att vi blir mer kreativa vilket i sin tur ökar vår motivation och arbetsglädje.

Sammanfattning

Genom mentala och kroppsliga mindfulnessövningar kan vi lära oss att bli mer medvetet närvarande, något som både kan minska stress och oro. Två fördelar med mindfulness är att korta övningar gör stor skillnad och att de kan utföras i stort sätt när som helst. Andningsövningar och att bli bättre på att ta in omgivningen är två tips på enkla övningar som kan göras dagligen för att få bättre sinnesnärvaro.

Vi vet att återhämtning är viktigt för att vi ska klara av ett högt tempo utan att ta skada av det. Därför är det viktigt att ta regelbundna, korta mikropauser under arbetsdagen.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag