“Vego är bland det mest klimatsmarta i frysen”

Vegotrenden har fått enormt genomslag i Convinibutiken under de senaste åren – inte minst har vårt frysta sortiment utvecklats mycket. Detta firar vi med “Vegoveckor” under oktober med extra bra erbjudanden. Men hur ser vårt utbud ut för fryst vegetarisk och vegansk mat? Och hur ska du tänka för att variera din kost om du äter frysta maträtter? Vi har pratat med dietisten och mat- och hälsoexperten Christina Karlsson för att räta ut frågetecknen!

– Utbudet av vegetarisk och vegansk mat har ökat generellt sett, både när det gäller fryst och färsk färdigmat. Framförallt unga människor som befinner sig mitt i arbetslivet tenderar att välja mer vego idag i jämförelse med för bara några år sedan, säger Christina Karlsson.christina-karlsson

För många kan det vara ett stort steg att äta mer grönt. Ett vanligt argument är till exempel att det är svårt att veta om vi får i oss tillräckligt med näringsämnen.

Att därefter ta steget att gå från färska till frysta färdigrätter, kan få den mest övertygade vegetarianen att tveka, även om fördelarna med fryst mat är många.

Fryst mat näringsfattig – en myt

Bönor, ärtor och linser, samt ost och ägg, är exempel på viktiga proteinkällor som ofta figurerar i det frysta vegosortimentet.

– Vegorätter är bland det mest hälsosamma och klimatsmarta du kan hitta i frysen, men maten behöver balanseras upp med fett och kolhydrater för att ge tillräckligt med energi. Det är en myt att all fryst mat, speciellt frysta färdigrätter, är mer näringsfattiga. Förutom att fryst mat många gånger är mer näringsrik än färsk, så är det ett mer klimatsmart alternativ eftersom frysta rätter har en längre hållbarhetstid, menar Christina Karlsson.

Viktigt med balans

Christina poängterar att det inte är frågan om att du behöver göra ett aktivt val och identifiera dig som vegetarian eller vegan, utan att det är bra att variera sina måltider med både fisk, kött och vegetariskt. Det viktiga är att du tar dig en rejäl funderare på vad det är du äter.

Det är heller ingen hemlighet att vi svenskar behöver äta mer grönt och lokalproducerat av hälso- och klimatskäl.

– Att fokusera på lokalproducerad mat kan absolut vara ett fullgott alternativ. Det bästa är att hitta en balans i ditt näringsintag, oavsett om du väljer en komplett grön kost eller inte. En enskild rätt är inte alltid välbalanserad, men det gör ingenting för det går att kompensera vid nästa måltid. Genom att välja vegetarisk och vegansk mat får vi naturligt i oss mer grönsaker. Dessutom bidrar grönsakerna med kostfibrer och det gör gott för vår tarmflora, berättar Christina Karlsson.

Hon avslutar:

–  En maträtt påverkar inte ditt mående över tid – det är ditt totala näringsintag som spelar roll. Det har inte så stor betydelse vad vi äter mellan jul och nyår – det är tiden mellan nyår och jul som är viktig.

Här är Convinikundernas frysta vegofavoriter hittills 2019!

  1. Penne Mozarella – Felix Italia
  2. Superbowl Halloumi grönkål – Paulúns
  3. Spicy basil – Veg It Up
  4. Veggie Halloumi Hotpot – Felix
  5. Halloumi Stroganoff – Dafgårds
  6. Halloumibullar med linguini – Dafgårds
  7. Lasagne – Quorn
  8. Tikka Masala – Quorn
  9. Veggie Coconut Bean Curry – Felix
  10. Superbowl rostad paprika och kronärtskocka – Paulúns

***

Vegotrenden har som sagt fått stort genomslag i Convinibutiken de senaste åren och vårt utbud av både vegetariska och veganska rätter växer stadigt. Är du nyfiken på att veta mer om vår populära matlösning för arbetsplatser? Läs gärna mer via länken nedan.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Convini fortsätter satsa på prisvärda jobbluncher

JURA espressomaskin till företag