Tydligt ekofokus självklart för Grön Ko

Ekologiskt och närproducerat. Två starka trendord inom mat som förenas i det populära matkonceptet Grön Ko. Det är inte konstigt att deras klassiska lunchrätter under flera år har varit storsäljare hos oss på Convini.  

Lagom till sommaren kommer rätterna dessutom i en ny klimatsmart förpackning, som en del i matproducentens ständigt pågående hållbarhetsarbete. 

Historien om Grön Ko tog sin början redan 2008 då det äkta paret Knut och Christina Lillienau bestämde sig för att öppna en kombinerad saluhall/café i Värmlandsbro, mellan Karlstad och Säffle. Där skulle de sälja sitt kravmärkta och ekologiska kött från den egna gården Mässvik men även produkter från andra närliggande gårdar. Den nya gårdsbutiken blev snabbt populär och paret började ta fram egenproducerade långkoksgrytor av det egna köttet.

saluhall

År 2012 blev det gamla Milkomejeriet i Karlstad till salu och det blev startskottet för Grön Ko:s största satsning hittills. Här startades nämligen produktionen av ekologiska färdigluncher – ett koncept som då, och fortfarande till viss del är, sällsynt på marknaden.

Genom att använda sig av den så kallade Micvac-tekniken kunde företaget dessutom bevara den goda smaken och näringsämnena från noga utvalda råvaror – och samtidigt få lång hållbarhet på rätterna trots avsaknaden av konserveringsmedel.

Serverar varm mat på SJ-tågen

Efterfrågan visade sig vara stor och ett par år senare tog Grön Ko plats ute i butikshyllorna hos de stora matvarukedjorna – och även hos Convini. Företaget är sedan flera år tillbaka även leverantör av all varm mat som serveras på SJs tåg.

Knut och Christina har hyllats och prisats för sin framgångsrika affärsidé. Bland annat utsågs de till Årets matentreprenör i Värmland 2016 och de har även nominerats till LRFs gröna pris för sitt koncept med hållbarhet från gård till gaffel.

åretsmatentreprenörer

Vill bidra till minskat matsvinn

Det ekologiska och närproducerade tänket inom Grön Ko anammas alltid i den utsträckning det är möjligt i hela produktionskedjan.

– Vi lagar all vår mat för hand och använder oss av utvalda råvaror från leverantörer som vi känner till, i möjligaste mån från närliggande gårdar. Som kund ska man också veta att det ligger ett hållbarhetstänk bakom och att vår metod med lång hållbarhet på rätterna bidrar till att minska matsvinnet, sammanfattar produktionschef Marcus Edmark.

Nya klimatsmarta förpackningar

Att klimattänket är viktigt inom företaget märktes inte minst när debatten om den svarta platsen blossade upp tidigare i år. Direkt startades ett arbete för att hitta bättre alternativ. Nu, lagom till sommaren är nya förpackningar framtagna, och dessa rullas nu ut till alla kunder, däribland Convini.

De nya trågen är naturellt färgade och kan, till skillnad från den svarta platsen, sorteras på alla återvinningsstationer.

– Det känns såklart jättebra! Eftersom vi fortfarande är ett förhållandevis litet företag så har vi möjlighet att ställa om snabbt, konstaterar Marcus Edmark.

carbonara

Satsning på mera vego

Vad gäller utbud och variation av rätter pågår ett ständigt utvecklingsarbete. Klassiska svenska husmansrätter har alltid varit grundstommen, men man har även tagit fram smaker från andra delar av världen. Soppor blev vårens stora nyhet och just nu tittar teamet närmare på att bredda det vegetariska utbudet.

– Det är minst lika hett som det ekologiska, och vi har definitivt en önskan om att gå mot det vegetariska hållet, säger Marcus Edmark.

I dagsläget ingår elva rätter i Convinis sortiment. Här under hittas våra Convinikunders favoriter just nu!

Hetaste Grön Ko-luncherna just nu hos Convini!

1. Korvstroganoff
2. Tortellini grönsaker
3. Ravioli i tomatsås
4. Carbonara
5. Risotto

***

Grön Ko är bara en av många spännande leverantörer som vi samarbetar med på Convini. Är du nyfiken på att veta mer om vår populära matlösning för arbetsplatser? Tveka in att höra av dig till oss, så berättar vi gärna mer!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Convini fortsätter satsa på prisvärda jobbluncher