Prova Tareq Taylors färdigrätter!

Tareq Taylor är en av Sveriges mest välkända och omtyckta kockar. Han syns ofta i TV, har vunnit Kockarnas kamp, skrivit flera kokböcker, driver egna restaurangen Kockeriet och en lanthandel ihop med Paul Svensson. Och han står även bakom färdigrätterna med namnet ”Maten é klar” som du hittar i Convinikylen. Vi har testat rätterna hos våra kunder i Malmö och vi erbjuder dem på bred front även i Stockholm och Göteborg. Vi fick en pratstund med Tareq i produktionsköket i Lund.

Hej Tareq! Superkul att dina rätter fått så bra respons bland våra kunder och att vi nu får se mer av din mat i många fler Convinibutiker!

– Tack, ja detta är fantastiskt roligt! Jag är otroligt glad och stolt över att ännu fler människor nu får möjlighet att äta riktigt bra mat på jobbet och dessutom till rimliga priser. Jag brinner för att det ska vara enkelt och bekvämt för alla att äta gott och hälsosamt i vardagen. Så det är perfekt att vi genom Convini kan nå ut till så många!

Kan du berätta mer om Maten é klar? Vad är matfilosofin och tanken bakom rätterna?

– Maten é klar är en serie färska rätter och ett koncept som står för riktigt bra mat lagad från grunden av kockar i vårt kök i Lund. Maten innehåller 100% naturliga råvaror från noggrant utvalda producenter, oftast från närområdet. Vi använder färska grönsaker, färsk fisk och svenskt kött. Inga onödiga tillsatser, konserveringsmedel och halvfabrikat kommer på fråga – inget fusk! Jag är benhård på att färdigrätterna ska tillagas och smaka precis som de skulle göra på en restaurang.

Hur kommer färdigrätterna till – från idé till färdig förpackning? Vad är din roll?

– Jag utvecklar recepten och provlagar tillsammans med mitt team här i produktionsköket i Lund. Vi provsmakar och finjusterar recepten tills alla är nöjda och sedan tar våra utbildade kockar över produktionen. Efter tillagning kyls maten ner snabbt och förpackas i en skyddande atmosfär, för att behålla både smak och näring. Vi har nyligen övergått till nya förpackningar som är återvinningsbara och består till 80% av återvunnen plast från PET-flaskor.

Sortimentet innehåller flera klassiska rätter och husmanskost såsom köttbullar med gräddsås och pannbiff med rotsaker. Kommer det fortsätta så eller får vi se andra smaker framöver?

– Ja det stämmer, vi har börjat med husmanskost och rätter som är välkända för många. Det kan tyckas vara säkra kort men det ställer högre krav på oss att vi får till riktigt goda smaker. Alla vet ju hur köttbullar ska smaka så det pushar oss att göra det ännu bättre. Och definitionen på husmanskost förändras ju lite hela tiden – imorgon kan det lika gärna vara en rätt med falafel!

Convini jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor och vårt mål är att vara klimatpositiva 2025. Hur ser du på hållbarhet och vad gör ni för att bidra?

– Det stämmer jättebra med vårt stora fokus på både miljö och hälsa. Förutom att våra matlådor är återvinningsbara så använder vi inga onödiga pappersförpackningar runtom rätterna. Större delen av råvarorna är lokalt producerade, vilket är bra för miljön. Vi jobbar också effektivt med råvarorna i matlagningen och använder alla delar av produkterna för minsta möjliga svinn. Vi har inga stora lager och korta ledtider mellan produktion och leverans. När det gäller transporter har vi ett väldigt smart system så att lastbilar som levererar produkter till oss alltid tar med en frakt på vägen tillbaka.

Du pratar mycket om att minska matsvinnet, vilket ju är jätteviktigt för att värna om miljön. Har du några bra tips på hur jag som konsument kan minska matsvinnet i min vardag och slänga mindre mat?

– Absolut, här kommer mina fem bästa tips för mindre matsvinn:

1. Handla inte för mycket! Många av oss fyller kylen som om mat var en bristvara. Du riskerar att tappa överblicken och hinner helt enkelt inte använda allt.
2. Våga, testa, smaka! Bäst före datumet är ofta snävt tilltaget och många gånger är produkten fullt användbar även långt senare.
3. Döm inte ut frukt och grönsaker! En morot som blivit lite mjuk har bara förlorat vatten. Rosta den i ugnen och den smakar utmärkt.
4. Använd hela råvaran! Visste du att stammen på broccolin är jättegod – nästan godare än själva broccolibuketterna. Gäller även blomkål.
5. Återanvänd smårester! En liten skvätt köttgryta blir kanske ingen hel portion men den kan bli grunden till en jättegod pastasås.

Du kan välja mellan fyra av Tareqs klassiska rätter; Köttbullar med gräddsås, Coq au Vin, Pannbiff med rostade rotsaker och Krämig kycklinggratäng med pasta eller två nyheter som Vegansk lasagne och Rödbetsbiffar.

 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Convini fortsätter satsa på prisvärda jobbluncher