Så får vi in rörelse på jobbet – våra kunders bästa tips

Vi behöver alla pausa under våra arbetsdagar! Det är inte bara bra för knoppen utan även för kroppen. Och det har visat sig att våra Convinikunder sitter inne på väldigt bra tips. 

I en Facebooktävling som vi nyligen hade löd tävlingsfrågan “Vilken är din bästa pausövning på jobbet?” och vi fick in en mängd inspirerande svar. Svar som vi nu vill dela med oss av till alla bloggföljare.

Kanske läge att utmana en kollega redan i eftermiddag? Här har du 25 utvalda tips att välja på!

1. “Varje eftermiddag kl 15 ringer en glad mobilsignal. Då samlas kollegorna i vår produktionslinje en stund. Alla visar och gör varsin stretchövning vilket ger oss gladare knoppar och kroppar. Rekommenderas till alla arbetsplatser. Sträcka på kroppen och armarna och “plocka äpplen” är en favorit för rygg och axlar.”

2. “Mitt bästa tips är att använda balansplatta och att stå och jobba. Ta mikropauser under dagen och gå i trappor. Jag tar också ett extra varv på kontoret i samband med toalettbesöket.”

3. “Jag och min kollega kör squats fyra gånger om dagen, efteråt stretchar vi lite och så brukar vi försöka stå upp och jobba istället för att sitta för mycket. Vi brukar pusha varandra, så sammanfattningsvis är nog min bästa pausövning min kollega, för utan henne vet jag inte om jag skulle fullfölja pausövningarna.”

4. “Squat 20 gånger, armhävning mot vägg 10 gånger och sitta på stol och lyfta benen rakt upp 20 gånger.  Upprepa allt 3 rundor.”

5. “Sittande stretch framför datorn är super mot baksida lår och rumpa. Då slipper jag få ont i ländryggen.”

6. “Alla bord är bra att göra armhävningar mot och det är en perfekt sysselsättning när man till exempel väntar på en seg skrivare. Om det inte finns ett bord i närheten så finns det definitivt ett golv och det är ju hur enkelt som helst att göra lite knäböj precis när som helst under dagen.  Om du står vid skrivbordet är tåhäv ett helt fenomenalt tidsfördriv när datorn laddar.”

7. “Jag försöker att ta en lunchpromenad varje dag oavsett väder. Går till och från jobbet. Sedan gå i trappor så mycket som möjligt. Att ha möjlighet att både stå och sitta under dagen och eventuellt då och då stå på en balansplatta är också bra.”

8. “Tio squats i timmen – passar på i samband med promenaden till kopiatorn, kaffemaskinen och så vidare.”

9. “Inomhuspromenad på jobbet som innefattar trappor. Medveten andning under promenaden gör att man känner sig som ny igen. 5 minuter räcker på förmiddagen och eftermiddagen.”

10. “Tar en promenad på lunchrasten så ofta vädret tillåter. Försöker sträcka på mig och stretcha axlar och rygg och nacke vid alla små pauser, vid kopieringsmaskinen, kaffebryggaren, när jag reser mig från skrivbordet för att ta en pärm till exempel.”

11. “Här är mina bästa övningar: 1) Cyklar till jobbet 2) Hissar upp skrivbordet och står 3) Djupandas minst 1 min när jag sitter på toaletten. 4) Vid väntan på kaffet, stretch eller utfall. 5) Utfall eller hopp till kaffemaskinen. 6) Alltid välja trapporna istället för hissen.”

12. “Jag försöker alltid börja dagen med att stå och jobba i 30 min och upprepar det även direkt efter lunch. Gör man det till fasta inslag under dagen blir det enkelt till en (god) vana. När man står upp rör man på sig mer (aktiverar fler muskler) och ökar ämnesomsättningen.”

13. “Jag kan rekommendera Gymnastikförbundets pausgympa vid skrivbordet.” Övningarna hittar du här!

14. “Vid kaffeautomaten och vid mikron blir det små pauser och då det är lämpligt att rulla axlar och sträcka på sig. Vågar man kan man passa på att rulla ner och upp. Knyter man det till dessa pauser så kommer man ihåg det och det blir en vana.”

15. “5 trappor ner till Convinibutiken och sedan 5 trappor upp igen istället för hissen.”

16. “Dra upp axlarna till öronen. För axlarna bakåt, dra ihop skulderbladen på ryggen. Andas ut och låt axlarna långsamt sjunka ner igen. Klart! Samt att ta pauser och gå till kopiatorn, kaffemaskinen och gå till en kollega istället för att skicka mail.”

17. “Yogaövningen Katt & Ko” eller ryggflex några minuter – övningar som gör underverk.”

18. “Hissa upp skrivbordet och stå upp och jobba. Ta trapporna. Åk kommunalt och gå av en eller ett par stationer för tidigt.”

19. “Flera gånger under dagen suger jag in magen och lyfter benen.”

20. “15 minuters yogaövningar.”

21. “Välja kaffemaskinen och toaletten som är längst bort.”

22. “Har ett litet träningsgummiband vid skrivbordet som jag gör lite arm- och axelövningar med när jag sitter och funderar. Motverkar musarm.”

23. “Gör lite stretchövningar efter halva dagen och innan matrasten – så skönt!”

24. “10 djupa, långsamma, medvetna andetag gör att man kommer ner i varv och får ny energi.”

25. “1) Gå runt stolen 2) Innan du sätter dig dra upp och ner axlarna. 3) Andas djupt och kör igen.”

***

Att få in de där viktiga små pauserna under dagen är jätteviktiga för oss – både fysiskt och psykiskt. Inte minst vår hjärna behöver regelbundna pauser under arbetsdagen för att fungera optimalt. Vill du få ännu fler tips på hur du kan få in effektiva och givande pauser i din vardag? Ladda ner vår guide “Så blir din paus energigivande” gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag