Bli en frukträddare du också!

Vissa pallar frukt – andra räddar den! Vi på Convini är mycket glada för samarbetet med det innovativa juiceföretaget Rescued, som inte bara producerar otroligt goda och fräscha juicer till våra kunder. Deras smarta affärsidé räddar dessutom samtidigt frukt som annars skulle ha gått till spillo i de stora jättarnas massproduktion. Så bra! Hittills har ni, våra kunder, räddat hela 6 700 kg frukt från att slängas och det är bara början. Bli en frukträddare du också!

Redan från starten 2015 har Rescued haft en given mission – att motverka det minst sagt hisnande faktumet att 30 procent av all odlad frukt slängs.

trulschristensen

– Att det slängs så mycket är helt tokigt. Förra året räddade vi 168 ton frukt och grönsaker, det läskiga är att det bara är en bråkdel av totalen. Färskvaror är klurigt och det ska man ha respekt för, ibland blir det fel. Men sen finns där en del regler och kravspecifikationer som man verkligen undrar över, konstaterar Truls Christenson, frukträddare och säljansvarig på Rescued.

Rescued, som har sitt huvudkontor i Helsingborg, räddar flera ton frukt från frukt- och grönsaksgrossister, butiker, odlare och fruktkorgsleverantörer varje vecka. Oftast är det endast ett par procent av ett parti som inte når upp till de högt ställda kvalitetskraven och det räcker för att allt ska slängas, även om det inte är något som helst fel på resten.
När frukten och grönsakerna väl är hämtad sorteras den ut av Rescueds personal för hand. Eventuella blåmärken skärs bort och frukten sköljs noggrant innan den går till produktion.

“Vi älskar variation”

Exakt vilka frukter och grönsaker som räddas styr inte Rescued över, utan utbudet varierar utefter säsong, sort och mognadsgrad. Detta medför att smakerna kan variera.

– I början var vi rädda för att smakerna alltid varierade, man är ju van vid att allt ska smaka exakt likadant. Men tänker man på det så är variation det mest naturliga som finns. Vi älskar när det blir olika! säger Truls Christenson.

M. Streng 2019.02.14 Rescued Al Rescate! 001 (1)

Juicerna finns idag i en rad olika smaker och hos Convini finns just nu storsäljarna Morot/Apelsin och Äpple/Ingefära.

– Vi försöker bygga nya produkter utifrån vad som kastas. Ett exempel är banan som det slängs i särklass mest av. Blir bananer gula för tidigt slängs de. Vårt svar på detta blir smoothies och bananglass. 

Enorm utvecklingspotential 

Dryckerna är pastöriserade och det är nyckeln till den långa hållbarhetstiden. Detta på grund av att all dryck hettas upp vid tillverkning. De innehåller inget tillsatt socker och är helt fria från både gluten och laktos. 

Att satsa på hållbarhet och minska matsvinnet ligger helt rätt i tiden och på Rescued ser man en otrolig utvecklingspotential av konceptet.

– Vi vill rädda mer och göra fler bra saker för vår planet. Lyfter man blicken några år kan vi rädda i princip vad som helst, inte bara frukter och grönsaker. Närmast i tiden för oss är att ta fram smoothies, glass och lemonader. I år vill vi rädda 300 ton frukt och grönsaker. Minst, avslutar Truls Christenson.

***

När ni behöver boosta energin under arbetsdagen erbjuder vi på Convini ett varierat utbud av frukost, lunch, mellis och dryck i våra butiker. Läs gärna mer om vår populära matlösning för företag.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Convini fortsätter satsa på prisvärda jobbluncher

JURA espressomaskin till företag