Få saker går upp mot en kopp nybryggt rykande te. Men för att kunna dricka en riktigt perfekt kopp te gäller det att brygga det på rätt sätt. Här listar vi ett par tips som du kan använda dig av när du brygger te. Många av råden gäller för te i lösvikt, men kan självklart appliceras även på tepåsar.
Använd färskt vatten
Färskt och kallt vatten drar ut smakämnena ur tebladen. Se därför till att du alltid tar nytt vatten när du ska brygga te, och inte kokar upp vatten som blev kvar från tidigare kokning.
Dosera rätt
Om man inte doserar teet rätt riskerar man att få ett te som inte smakar gott. Använder du för lite te i förhållande till vatten blir teet svagt och vattnigt. Om du däremot använder för mycket te i förhållande till vatten blir teet starkt och beskt.
En bra grundregel är att använda cirka två gram te per kopp. Om du använder en tekula är det viktigt att du endast fyller den till hälften. När tebladen kommer i kontakt med vatten utvidgar de sig och de behöver utrymme för att kunna utveckla smakerna ordentligt.
Brygga te i kanna
Om du ska brygga te till flera personer kan det vara fördelaktigt att brygga i en kanna – det är både mer ekonomiskt och smakar bättre. Vissa tekannor har en tillhörande sil där du placerar teet – även här är det viktigt att teet får utrymme att utvidgas. Du kan också låta tebladen dra direkt i kannan och sedan sila när du häller över teet i koppen. Nackdelen med den metoden är att det te som eventuellt blir kvar i kannan blir starkt och beskt och inte så gott att dricka.
Njut av stans godaste kaffe - på jobbet
Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!
Var noga med temperatur och dragningstid
Olika tesorter har olika egenskaper och kräver därmed olika bryggningssätt. Om man låter ett te dra för kort/lång tid eller om man inte använder optimal temperatur på vattnet finns det risk att teet inte är gott när du ska dricka det. Nedan listar vi temperatur och dragningstid för olika sorters te:
Svart te
☕ Temperatur: 95-98 grader
⏱️ Dragningstid: 3-5 minuter
Grönt te
☕ Temperatur: 75-85 grader*
⏱️ Dragningstid: 1-3 minuter
Oolong
☕ Temperatur: 95-98 grader
⏱️ Dragningstid: 3-5 minuter
Vitt te
☕ Temperatur: 70-85 grader*
⏱️ Dragningstid: 2-5 minuter
Rooibos
☕ Temperatur: 98 grader
⏱️ Dragningstid: 5-10 minuter
Örtteer
☕ Temperatur: 98 grader
⏱️ Dragningstid: 7-15 minuter
* Koka upp vattnet och låt det svalna. Undvik att hälla i kallt vatten eller att inte låta det koka klart.
Servera efter tycke och smak
Nu när du har fått flera bra tips på hur du brygger den perfekta koppen te är det bara att sätta igång! Det fina med te är att det går att servera på flera olika sätt och vid olika tillfällen; till frukost, fika, afternoon tea, kvällsdryck eller närhelst du känner för det. Kombinera med dina bästa tillbehör och njut! Faktum är att det dessutom är bra för kroppen att dricka te och du kan (nästan) inte dricka för mycket.
Drick perfekt te på jobbet
Att dricka te på jobbet kan vara både gott och nyttigt. Vi på Convini erbjuder några av marknadens bästa kaffemaskiner med varmvattenfunktion så att alla medarbetare kan njuta av sin favoritdryck. Ta hjälp av våra kaffeexperter för att hitta den maskin som passar just er arbetsplats.