Matcha – lär dig om superdrycken

Har du hört talas om superdrycken som smakar som en grön dröm? Vi pratar om matcha som på senare år seglat upp och blivit en riktigt populär dryck.

Här bjuder vi på lite spännande fakta om matcha, inklusive tips på hur du tillreder en kopp matcha och vad du kan använda matchapulver till utöver matcha te.

Vad är matcha?

Matcha är ett finmalt pulveriserat grönt te. Tebusken Tencha som matcha framställs från odlas i skugga och de sista veckorna innan skördning övertäcks buskarna med tyger för att öka mängden klorofyll i växten. Detta gör att bladen smakar mer och bibehåller den höga mängden näringsämnen.

Till skillnad från vanligt grönt te, som man vanligtvis brygger med teblad som tas bort innan man dricker det, blandas matcha ut med det varma vattnet och man dricker hela bladen.

Varifrån kommer matcha?

Matcha kommer ursprungligen från Japan och har varit en viktig del i den japanska te-ceremonin i flera hundra år. Där serveras det under traditionella former och intas oftast ihop med något sött bakverk eller liknande.

Under senare år har matcha blivit mycket populärt även utanför Japan och i västvärlden har det seglat upp som en trendig hälsodryck.

3 fun facts om matcha te

Trots att vi svenskar är ganska duktiga på att dricka matcha är det fortfarande lite av en okänd dryck för många. Här bjuder vi på tre fakta om matcha som du kanske inte visste.

Matcha är nyttigt

Matcha kallas ofta en riktig superdryck och det med all rätt! Flera studier visar att matcha är riktigt nyttigt att dricka. Bland annat innehåller det antioxidanter och vitamin C och D och tack vare sitt höga näringsinnehåll sägs matcha ha flera hälsofördelar, bland annat:

 • Stärker immunförsvaret
 • Verkar stressdämpande
 • Hjälper dig att slappna av
 • Kan verka blodtryckssänkande.

Matcha innehåller koffein

En vanlig fråga som ställs om matcha är om det innehåller koffein. Svaret är ja, och det innehåller faktiskt tre gånger mer koffein än kaffe. Men tack vare att matcha innehåller det lugnande ämnet I-theanin får man en mildare koffeinkick, eftersom koffeinet istället sprider sig långsammare i kroppen.

Matcha kan användas till mer än te

Förutom att dricka matcha som en varm dryck, finns det många andra användningsområden:

 • Ha matchapulver i smoothie.
 • Tillverka egen glass med matchapulver i.
 • Tillsätt lite matchapulver i pannkakssmeten.
 • Gör en krämig och god matcha latte.

Hur gör man matcha te?

När man gör en kopp matcha te är det lite som en ritual för många. Man låter inte bladen ligga och dra som man gör med vanligt te. Istället blandar man matchapulvret med varmt vatten enligt följande steg:

 1. Koka upp vatten och låt det sedan sjunka i temperatur till cirka 80 grader
 2. Blanda en tesked matcha med cirka 60 ml vatten
 3. Blanda med en speciell visp avsedd för just matcha tills det inte finns några klumpar.

Tada! Njut av en god och hälsosam kopp matcha!

Drick varmt och gott på jobbet

Med en kaffemaskin från Convini på arbetsplatsen kan ni välja mellan flera olika goda och nyttiga varma drycker under arbetsdagen, vare sig man föredrar kaffe eller te – det finns något för alla smaker. Vi skräddarsyr våra lösningar utifrån era önskemål och självklart erbjuder vi även personlig service.

Författare:

Mer läsning

Rooibos te – vad är det och är det nyttigt?

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Olika tesorter – lär dig skillnaderna

JURA espressomaskin till företag