Istället för kaffe – 5 populära alternativ

Älskar du kaffe, men vill bryta av med någon annan dryck lite då och då? Då har vi tipsen för dig! Många vill idag gärna balansera sitt kaffeintag med andra varma drycker som inte är kaffe. Därför delar vi med oss av 5 tips på populära alternativ som du kan dricka istället för kaffe! 

1. Matcha te eller matcha latte

Matcha har blivit en ny favorit hos både te och kaffeälskare. Det är en dryck som kommer från Japan och har varit en traditionell dryck sedan 1000 år tillbaka. Matcha betyder “malet te” och är en typ av grönt te som kommer från växten Camellia sinensis. Det tillverkas genom att man ångar, torkar och maler bladen till ett pulver. 
Tips! För att få en mer kaffeliknande känsla så kan du göra en matcha-latte istället för te. Tillsätt bara skummad mjölk till vatten- och teblandningen.

Vad är skillnaden på grönt te och matcha te?

Matcha går under kategorin grönt te, även om det skiljer sig markant från “vanligt” grönt te. Här är några likheter och skillnader på vanligt grönt te och matcha te.
Matcha innehåller 100 gånger mer antioxidanter än vanligt grönt te: Tack vare att du maler ner de gröna bladen från Camellia sinensis-växten så frisläpps fler antioxidanter från bladen till skillnad från vad det gör i vanligt grönt te.

I vanligt grönt te så låter du de gröna bladen dra sig i varmt vatten innan du dricker det, medan du i matcha dricker hela bladet eftersom du maler ner bladen till ett pulver som du dricker.

Matchapulver innehåller mer koffein på grund av att växtbladen blir mer koncentrerade när du maler ner dem istället för att bara koka dem.

2. Rött, vitt och svart te

Te är den vanligaste drycken i världen. Även om det är lätt att tro att kaffe är det så är te vanligare att dricka i stora delar av världen som till exempel Kina eller England. Beroende på vilken tesort du väljer – rött, vitt eller svart te – så påverkar de kroppen på lite olika sätt.

Svart te

Svart te kommer från samma buske som grönt och vitt te, det vill säga Camellia sinensis växten. Svart te har inte funnits lika länge som grönt te, men är ändå en tesort som har avnjutits sedan 1500-talet. Den svarta färgen kommer från att tebladen oxideras, vilket innebär att tebladen torkas och kommer i kontakt med mycket syre. Den processen framkallar den svarta färgen och ger även teet mer fyllighet och smak i jämförelse med vitt eller grönt te.

Vitt te

Vitt te kommer också från Camellia Sinensis växten och får sin unika vita färg tack vare att bladen plockas tidigare från busken än de gör för grönt eller svart te. I tillverkningen av teet så får inte heller tebladen hettas upp eller oxideras, vilket dessutom bidrar till att näringsämnena bibehålls bättre i teet. Så om du letar efter ett näringsrikt alternativ istället för kaffe så är vitt te något att testa!

Rött te

Rött te, eller Rooibos-te som det egentligen heter, skiljer sig från vanligt svart, grönt och vitt te. Alla andra tesorter kommer från en och samma planta, förutom rött te. Rött te kommer istället från Rooibosbusken och räknas istället som ett örtte. Till skillnad från många andra tesorter så innehåller rött te inget koffein alls. Med andra ord kan du dricka det när du vill under dagen utan att kroppen påverkas av koffeinet.

3. Guldmjölk

Istället för kaffe kan du variera med en kopp guldmjölk, eller golden milk som det också kallas. Det är en kryddig, hälsosam och varm dryck som passar utmärkt som alternativ till kaffe eller örtte. Guldmjölk är ett koffeinfritt alternativ till kaffe med antiinflammatoriska egenskaper och passar dig som gillar en kryddig och varm dryck. Drycken innehåller uppiggande kryddor som ingefära, gurkmeja, kanel och svartpeppar. 

Så gör du: Blanda ihop gurkmeja och ingefära och späd ut med vatten. Låt det koka upp och dra bort från spisen. Tillsätt sedan valfri mjölkdryck. Om du vill ha en mer latte-liknande konsistens så kan du skumma mjölken innan du tillsätter den i drycken. 

Tips! För lite mer sötma i drycken kan du tillsätta lite vanilj eller honung.

4. Cikoriakaffe

Cikoriakaffe är ett alternativ istället för kaffe men som påminner om kaffe. Trots att det inte alls är kaffe så har smaken och utseendet på drycken ändå likheter med kaffe. Till skillnad från kaffe så är Cikoriakaffe helt koffeinfritt och tillverkas av cikoriaväxtens rötter. Rötterna tvättas och torkas innan de hackas i bitar och mals till pulver. Kaffealternativet har många fördelar och den främsta fördelen är att det är bra för tarmens bakterieflora tack vare att den är berikad med fibern inulin.

Så gör du: Tack vare Cikoriakaffets konsistens så kan du brygga “kaffet” på samma sätt som vanligt kaffe. Vanligast är att du tillreder det som bryggkaffe eller presskaffe för bästa smak.

5. Yerba mate

För dig som söker en dryck som fortfarande innehåller koffein men inte smakar kaffe så är Yerba Mate ett perfekt alternativ. Yerba mate är en växt som kommer från plantager i Sydamerika. Det är bladen på yerba mate växten som skördas, torkas innan de blir drycken mate. Processen är lik framställningen av vanligt te och har blivit en favorit tack vare att drycken liknar ett örtte med har styrkan av kaffe. 

Tips! Yerba mate kan drickas både kallt och varmt, vilket gör drycken till ett utmärkt alternativ om du känner för något kallt och svalkande.

Yerba mate har många hälsofördelar:

  • Hjälper till att förbättra ditt fokus.
  • Rik på antioxidanter.
  • Hjälper din matsmältning

Välj och vraka bland olika kaffesorter på jobbet

Ingen dag är den andra lik. Det innebär att du och dina medarbetare säkerligen känner för olika kaffedrycker varje dag också! Med en kaffelösning från Convini kan du bjuda på gott och varierat kaffe på kontoret varje dag. Hos oss på Convini hittar du ett helt gäng passionerade kaffeexperter som gärna hjälper er att hitta rätt kaffemaskin som passar er arbetsplats. 

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag