Därför är det bra för dig att dricka te

Tillhör du de som föredrar te framför kaffe, eller byter ut en kopp kaffe om dagen till te? Grattis! Det finns många goda anledningar till att dricka te – det är inte bara gott, det gör dig gott också. Här listar vi de tre främsta anledningarna till att dricka te varje dag. 

3 anledningar till att dricka te

Lägre mängd koffein än kaffe

Om du av någon anledning vill dra ned på ditt koffeinintag är te ett bra alternativ. Precis som kaffe så innehåller te koffein, men i betydligt lägre grad än kaffe. Svart te innehåller mest koffein av tesorterna, medan vitt te innehåller minst. Vill du däremot ha ett helt koffeinfritt alternativ ska du välja rooibos eller örtte. 

Te är bra för hälsan

Det finns många hälsofördelar med att dricka te. Till exempel är grönt te bra för immunförsvaret genom att det motverkar dåliga bakterier i magen och tarmarna, där större delen av vårt immunförsvar sitter. Både grönt och svart te innehåller dessutom antioxidanter som skyddar kroppens celler och kan förebygga sjukdomar. Det finns även studier som visar att antioxidanterna i grönt te är bra för huden. 

Om du har problem med sömnen kan det vara en god idé att prova att dricka örtte på kvällen. Det finns flera örtteer som har egenskaper som får dig att somna lättare, bland annat kamomillte. 

I Asien är det också vanligt att dricka te till maten eftersom det främjar matsmältningen och därmed får din mage att må bra. 

Te finns i många varianter

En härlig sak med att vara tedrickare är att det finns så många olika tesorter att välja bland och dessutom nästintill oändligt med smaker. Vare sig du föredrar ett mustigt svart te, ett lättare grönt te med fruktsmak eller ett kryddigt örtte, så finns det otroligt mycket att välja på. Du behöver ju dessutom inte välja endast en smak – du kan dricka en sort på morgonen, och en annan på kvällen!

Kan man dricka för mycket te?

Som med allt annat man äter och dricker så ska man hålla sig inom rimliga mängder. Det finns inga direkt skadliga effekter av att dricka mycket te, men eftersom svart, grönt och vitt te innehåller koffein bör man vara restriktiv med den mängd man dricker under en dag. Ett för högt intag av koffein kan ge hjärtklappning, problem med magen, huvudvärk, sömnproblem med mera.  

Te kan också ha en lätt vätskedrivande effekt, så om du dricker mer än fem koppar te om dagen kan det vara bra att dricka ett eller två extra glas med vatten. 

Vill du dricka hälsosamt te på jobbet?

Med en kaffemaskin från Convini med funktion för varmt vatten kan du erbjuda hälsosamt te på jobbet. Med ett brett och noga utvalt sortiment av både kaffe och te kan både medarbetare och kunder hitta sin favoritdryck. Vi erbjuder några av marknadens bästa kaffemaskiner och våra kaffeexperter hjälper till att hitta rätt kaffemaskin för just er arbetsplats.  

Författare:

Mer läsning

Rooibos te – vad är det och är det nyttigt?

Olika tesorter – lär dig skillnaderna

Så gör du en god matcha latte

JURA espressomaskin till företag