Olika tesorter – lär dig skillnaderna

Te är en av världens vanligaste drycker och sägs ha druckits första gången i Kina för 5000 år sedan. På 1500-talet kom teet till Europa och i Sverige började vi dricka te på 1600-talet. Te tillverkas i 50 länder men de länder med störst teproduktion är Kina, Japan, Indien, Sri Lanka och Taiwan.

Om du någon gång har köpt te så har du ju säkert sett att det finns en uppsjö olika sorters teer med nästan oändligt med olika smaksättningar. Häng med när vi guidar dig genom teernas värld och läs om vilka olika tesorter det finns och vad som är unikt med dem. 

Svart te

Svart te görs av bladen från tebusken Camellia sinensis (latin). Bladen från busken plockas och får sen ligga och torka. I torkningsprocessen utsätts bladen för syre vilket gör att teet oxideras och det får sin svarta färg och sin smak. Efter det blandas teet med olika smaksättningar, där den vanligaste är earl gray som är smaksatt med bergamott. 

Grönt te

Grönt te görs av blad från samma buske som det svarta teet, men man låter bladen oxideras mindre vilket bevarar både den gröna färgen och många näringsämnen. Smaken är ljus och lätt och smaksätts gärna med blommiga och fruktiga smaker. Grönt te är känt för sina hälsofördelar, det är bland annat rikt på antioxidanter och har en lägre halt av koffein än svart te. 

Grönt te är känsligare än svart te och det är viktigt att det förvaras svalt, mörkt och torrt i tätslutande burkar, för att förhindra att teet tappar sina aromer. 

Oolong te

Man kan säga att oolong är ett mellanting mellan svart och grönt te eftersom oxideringsgraden ligger mittemellan dem. Tebladen oxideras olika mycket och därför finns det oolong i hela spektrat mellan grönt och svart. Även smaken på oolong varierar – de teer som går mot grönt har en mild och lätt smak, medan de som går mot svart har en kraftigare och mustigare smak. 

Rooibos

Roobios, även kallat rött te, görs av bladen på den sydafrikanska rooibosbusken. Eftersom roobios inte kommer från tebusken är det i egentlig mening inte ett te, men räknas av många ändå som en tesort. Roobios har en något söt smak och smaksätts ofta med frukt och kryddor. Roobios är en helt koffeinfri tesort och passar därför bra som kvällste. Roobios innehåller stora mängder antioxidanter och vitaminer och sägs ha nästintill medicinska egenskaper. 

Vitt te

Vitt te kommer från samma buske som svart och grönt te, men görs på buskens vita tebladsknoppar istället för utslagna blad. Knopparna torkas i solen men i övrigt går de inte igenom någon behandling. Eftersom knopparna inte oxideras bevaras många av näringsämnena och vitt te är den tesort som har högst innehåll av hälsosamma ämnen. 

Örtte och fruktte

Ört- och fruktte är inte gjort på blad som andra tesorter är, utan görs på en blandning av torkade örter, frukter, bär och kryddor. Dessa teer är naturligt koffeinfria men eftersom det finns örter som har stark effekt på människor rekommenderas gravida samt personer som äter vissa mediciner att vara noga med vilka örtteer de dricker. Ört- och fruktte används ofta i hälsofrämjande syfte. Ett vanligt exempel är kamomillte som sägs vara bra för en god sömn. 

Välj mellan olika tesorter på jobbet

På Convini älskar vi både te och kaffe! Vi har ett unikt och noga utvalt sortiment av kaffe och olika tesorter från flera framstående varumärken, så att alla kan hitta sin favorit. Med en kaffemaskin med funktion för tevatten kan alla på medarbetare hitta den varma dryck som passar dem. Hitta rätt kaffemaskin för just er arbetsplats med hjälp av våra kaffeexperter. Vi erbjuder några av marknadens bästa kaffemaskiner. 

Författare:

Mer läsning

Rooibos te – vad är det och är det nyttigt?

Därför är det bra för dig att dricka te

Så gör du en god matcha latte

JURA espressomaskin till företag