Rooibos te – vad är det och är det nyttigt?

Rooibos är en dryck som är ett populärt alternativ till svart och grönt te tack vare sin söta smak och hälsosamma egenskaper. I det här inlägget kommer vi att gå igenom vad rooibos är och vilka hälsofördelar drycken har. 

Vad är rooibos te?

Rooibos kommer från rooibosbusken som endast växer i Sydafrika. Bladen från busken torkas och fermenteras vilket ger drycken sin röda färg och sin välkända söta smak. Rooibos kallas ofta för rött te men det är egentligen inte ett te i sin egentliga betydelse, utan klassas istället som en ört. 

Är rooibos te nyttigt?

Rooibos sägs ha flera hälsosamma egenskaper och många dricker det mer som en hälsodryck än ett te. Här är några av de hälsofördelar som förknippas med att dricka rooibos:

  • Rik på antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och skyddar cellerna mot oxidativ stress.
  • Antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att lindra inflammation i kroppen.
  • Bra för magen genom att ha en lugnande effekt på mag- och tarmkanalen och kan lindra matsmältningsproblem .   
  • Rik på mineraler som till exempel kalcium, magnesium och zink, som alla är viktiga och bra för många funktioner i kroppen. 

Är det koffein i rooibos te?

Rooibos är naturligt koffeinfritt och passar därför som ett bra alternativ till kaffe eller andra tesorter. Att det inte innehåller koffein gör också att det är en bra dryck att dricka på eftermiddagen eller kvällen. 

Så brygger du rooibos te

Att rygga rooibos te är enkelt! Du brygger det på samma sätt som du brygger andra tesorter. Vattnet ska vara 100 grader när du häller upp det i koppen, och tepåsen ska dra i cirka 3-5 minuter för maximal smak. 

Flera olika varma drycker på jobbet 

Under en arbetsdag kan man vilja ha olika drycker under olika tider på dagen. Med en av våra förstklassiga kaffemaskiner kan dina medarbetare och kunder välja bland både kaffe eller te under hela arbetsdagen. Våra kaffeexperter hjälper er att hitta den perfekta lösningen för just ert företag. Personlig service ingår förstås alltid!

Författare:

Mer läsning

Olika tesorter – lär dig skillnaderna

Därför är det bra för dig att dricka te

Så gör du en god matcha latte

JURA espressomaskin till företag