Vilket är världens dyraste kaffe?

Har du funderat över vilket kaffe som är dyraste i världen? Här nedan har vi samlat de tre sorterna som toppar listan. Vi förklarar även hur de olika kaffesorterna framställs och vad som gör kaffet så pass speciellt att man kan att ta hela 500 kr per kopp för det.

Topp 3 dyraste kaffet i världen

Världens dyraste kaffesorter är Black Ivory, Kopi Luwak och Hacienda La Esmeralda. Unikt för alla tre sorter är att de är oerhört svåra att få tag i på grund av den begränsade mängd som produceras.

Nyfiken på att lära dig mer om kaffesorterna? Läs mer om varje sort här nedan.

1. Black Ivory

Svart Elfenbenskaffe, eller Black Ivory Coffee som det också kallas, är känt som världens dyraste kaffe. Kaffet produceras i norra Thailand och finns enbart tillgängligt på exklusiva och väl utvalda resorter. Prislappen för kaffet uppges vara hisnande 2000 dollar per kilo. På resorterna brukar en kopp kaffe gå loss på cirka 500 kronor koppen.

Varför är Black Ivory kaffe så dyrt?

Till skillnad från “vanliga” kaffebönor så är framställningen av Black Ivory bönor lite annorlunda. Likt Kopi Luwak, som också är ett av världens dyraste kaffe, så involverar bearbetningsmetoden framförallt matsmältningssystemet hos djur, i detta fall elefanter. Först äter elefanterna väl utvalda Arabica-kaffebär av hög kvalité och därefter utvinns bönorna i elefanternas avföring. När bönorna går igenom matsmältningssystemet hos elefanten aktiveras enzymer som tar bort den bittra smaken och gör smaken både mjuk och mer aromrik. Processen i matsmältningssystemet påminner om vanlig fermentering vid t. ex. tvättat kaffe.

Majoriteten av bönorna är inte brukbara

En annan anledning till att kaffet är så pass dyrt beror på att majoriteten av alla bönor som elefanterna äter inte går att använda. Antingen blir bönorna helt söndertuggade eller fragmenterade i matsmältningen. Det resulterar i en begränsad mängd kaffebönor vilket i sin tur gör kaffe väldigt exklusivt och eftertraktat.

2. Kopi Luwak

Likt Black Ivory kaffet så används även djur för att tillverka världens näst dyraste kaffe – Kopi Luwak. Lyxkaffet Kopi Luwak, även känt som sibetkaffe, produceras exklusivt i Indonesien och processen involverar asiatiska palmmårdar. Palmmårdarna äter kaffebönorna, därefter går bönorna genom matsmältningen och slutligen utvinns bönorna ur djurets avföring.

Varför man valt att använda just palmmårdar är främst av två anledningar:

1. Palmmårdar är noggranna med vilka kaffebär de äter och är kända för att de enbart väljer ut och äter de allra största och färskaste kaffebären på träden. De kaffebär som inte är goda eller rent obrukbara äter palmmården inte alls.

2. Palmmården har speciella oljeproducerande körtlar som sägs vara orsaken till den unika och goda kaffesmaken. Det har varit känt sedan långt tillbaka i tiden att palmmården har speciella körtlar som ger det lilla extra till kaffebönan.

Kopi Luwak säljs inte i Sverige

Sedan en tid tillbaka säljs inte det dyra kaffet i Sverige. Eftersom tillverkningsprocessen involverar djur så måste man kunna säkerställa att inga djur har utsatts för djurplågeri i samband med framtagningen av bönorna. Eftersom det är väldigt svårt att veta helt säkert om djuren lever i det fria och själva väljer att äta bönorna, eller om de är i fångenskap och tvingas äta bönorna, så säljs inte kaffet i Sverige. Djurrättsorganisationer som WSPA tar också avstånd från kaffet på grund av den kontroversiella tillverkningen och uppmanar alla som vill testa kaffet att verkligen säkerställa att tillverkningen gått rätt till – vilket vi såklart tycker är helt rätt!

3. Hacienda La Esmeralda Geisha

Världens tredje dyraste kaffe är kaffesorten Hacienda La Esmeralda Geisha. Ett Arabicakaffe som odlas i Panama i skuggan av guavaträd på över 1500 meteröver havet. Den höga höjden sägs vara en av orsakerna till att odlingen av kaffet har blivit så exceptionellt bra. Underarten Geisha är även ett kaffe som rankas som det bästa i världen när det kommer till smakkvalitet.

Till skillnad från både Kopi Luwak och Black Ivory så beror den höga prislappen för Hacienda La Esmeralda kaffet inte på att man involverat djur vid tillverkningen. Utan anledningen till det höga priset på cirka 700 dollar per kilo är att det är en väldigt begränsad mängd kaffe som odlas under den korta växtsäsongen. Den ljuvliga smaken sägs också vara en av anledningarna till det höga priset då kaffet är otroligt komplext, fruktiga och sött som enligt många kaffeexperter ska göra kaffet väl värt att testa!

Några av världens dyraste kaffen rostas i Stockholm

Är du nyfiken på kaffe av absolut högsta kvalitet? Läs mer i vårt blogginlägg om Standout Coffee  ett litet kafferosteri i Stockholm som rostar och säljer några av världens mest exklusiva kaffen.

Är du nyfiken på hur kaffedrickandet ser ut i världen? Läs Vilket land dricker mest kaffe för att få reda på vilka 10 länder som toppar listan.

Specialkaffe på jobbet med kaffemaskin från Convini

Gott kaffe piggar upp alla dagar! Skäm bort dina anställda med schysst kaffe från Convini. Välj och vraka bland olika kaffesorter som cappuccino, macchiato eller varför inte en enkel espresso om du är på språng? Med en kaffemaskin från Convini kan du och dina anställda njuta av gott kaffe varje dag. Vi ser till att kaffemaskinen är anpassad för er, fylld med hållbart certifierat kaffe och att den alltid presterar på topp!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag