Vilket land dricker mest kaffe?

Även om vi svenskar älskar kaffe och i genomsnitt dricker 3 koppar vardera per dag så dricker vi ändå inte mest. Men vilket land är det då som dricker mest kaffe? Jo, sanningen är att Finland är det land som dricker mest kaffe i världen medan Sverige ligger på 6:e plats av länder som dricker mest kaffe.

Topp 10 – vilket land dricker mest kaffe i världen

I Finland dricks det mest kaffe i världen. Hela 12 kilo kaffe per år per capita, vilket är många kg fler än genomsnittet i Sverige. Sverige hamnar på plats 6 och kvalar därför in på topp 10 mest kaffeälskande landet i världen tillsammans med alla grannländerna. Vi kan helt klart konstatera att vi i Norden inte får nog av kaffe!

Här är topplistan med de 10 länder som dricker mest kaffe i världen om året per capita:

1. Finland – 12 kilo
2. Norge – 9,9 kilo
3. Island – 9 kilo
4. Danmark – 8,7 kilo
5. Nederländerna – 8,4 kilo
6. Sverige – 8,2 kilo
7. Schweiz – 7,9 kilo
8. Belgien 6,8 kilo
9. Luxemburg – 6,5 kilo
10. Kanada – 6,2 kilo

karta-vilket-land-dricker-mest-kaffe

Så mycket kaffe dricker vi i Sverige

I Sverige dricker vi i genomsnitt 8 kilo kaffe per capita varje år. Det motsvarar cirka 3 koppar kaffe per dag per person. Kaffekonsumtionen har varit relativt hög i Sverige sedan det kom till Sverige i slutet av 1600-talet, trots det så fortsätter konsumtionen att öka med åren. Vad det beror på är svårt att säga, men en teori är att kaffekulturen har växt sig starkare i takt med att kaffet har blivit mer lättillgängligt och att större mängder kaffe importeras nu idag än vad det gjorde på till exempel 40-talet.

Tips! Läs vårt inlägg Hur många koppar kaffe per dag kan man dricka?

Varför dricker vi så mycket kaffe i Norden?

Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har alla en benstark kaffekultur. Det är lika självklart att ha en kaffebryggare eller kaffemaskin på kontoret som det är att ha en kontorsplats, nästan. Kaffepauser, fikastunder eller en kopp kaffe till mötet är kultur och något som alla nordiska länder ser som en självklarhet både på kontoret, men också hemma och i sociala sammanhang.

En annan teori till den höga åtgången av kaffe är att vi har ett större behov av koffein på grund av vårt klimat i Norden. Långa och mörka vintrar påverkar tröttheten och ökar koffeinintaget med förhoppningen om att bli lite piggare.

Mängden kaffe varierar från land till land

En sak att ha i åtanke när man läser om vilka länder som dricker mest kaffe är att mängden kaffe som finns i koppen är det som statistiken visar. Med andra ord kan till exempel Italien som mestadels dricker Espresso inte komma upp i lika stor mängd kaffe som till exempel Sverige, eftersom vi svenskar gärna dricker bryggkaffe som har större volym. Det betyder att italienare kanske dricker fler enheter kaffe i form av espresso, men att svenskar dricker större mängder kaffe i form av bryggkaffe.

Drick ditt favoritkaffe på jobbet!

Svenskar må konsumera en hel del kaffe varje år, men det är inte så konstigt med tanke på hur gott det faktiskt är! Skapa gladare miner på kontoret varje dag med hjälp av smarrigt kaffe på jobbet. Vi på Convini tror starkt på att en god kopp kaffe bidrar till en härligare arbetsdag. Våra kaffeexperter hjälper er att ta fram en kaffe lösning som passar er och er arbetsplats. Dessutom erbjuder vi smakgaranti och riktigt snabb service. Så att ni kan njuta av gott kaffe varje dag!

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!