Standout Coffee förändrar uppfattningen om riktigt bra kaffe

Följ med oss när Matte Carlson Wahlberg, Master Barista och kaffespecialist på Convini gör ett nedslag hos Standout Coffee i Frihamnen i Stockholm. Standout Coffee är ett mikrosteri som drivs av Svenska Baristamästarna Oskar Garberg och Alexander Ruas.

Med sin långa erfarenhet och otaliga år i kaffebranschen har Matte följt Oskar och Alexanders kafferesa. Dels när han som smakdomare smakat deras tävlingskaffe i olika tävlingssammanhang, men även då  han som Convinis Master Barista har koll på när någon gör något nytt i kaffe-Sverige. Och, att Standout Coffee gör något världsunikt råder det ingen tvekan om.

gänget

Baristamästarna bakom Standout Coffee

Berätta om vilka ni är, om ert koncept Standout Coffee och vad som gör er unika i kaffevärlden?

– Vi heter Alexander Ruas och Oskar Garberg och tillsammans driver vi Standout Coffee här i Stockholm. Vi erbjuder vem som helst att kunna köpa, brygga och smaka på världens mest exklusiva kaffesorter. De som bland annat används av baristor för att vinna Barista VM (även kallat World Barista Championship) och som kan kosta flera tusen kronor per kilo..!

Vi brukar säga ”This will change your perception of what great coffee can be”. Folk som får smaka på vårt kaffe blir ofta förundrade över hur ett sk “Competition Style Coffee” kan smaka.

alex matte2

Berätta om er bakgrund i kaffevärlden?

– Jag (Oskar Garberg) grundade 2009 Drop Coffee i Stockholm har sen 2014 jobbat på Johan & Nyström och Espresso House som ansvarig för deras e-handel. Under de senaste 10 åren så är jag femfaldig SM-finalist i Svenska Kaffemästerskapen. Jag har kommit på första plats som vinnare av Svenska Barista Mästerskapet, vunnit Nordic Barista Cup som kapten i Svenska baristalandslaget samt tävlat i World Barista Championship i Australien.

PanamaDec2013__MG_8278

– Jag (Alexander Ruas) har jobbat med kaffe i snart 15 år och har också tävlat många gånger. Jag har vunnit Svenska Barista Mästerskapet, Svenska Brewers Cup och Nordic Barista Cup. Jag har kommit på 2:a plats i Svenska Latte Art Mästerskapet, representerat Sverige på World Barista Championship då det hölls i Colombia och varit med i Svenska Baristalandslaget. Jag har jobbat både som barista, kaffeutbildare, kafferostare och kaffeinköpare. Jag har dessutom varit programledare för TV4s program Kaffeskolan

AlexanderRuas@NPGE_Panama_MG_8475

Att jag och Oskar äntligen kan förverkliga vårt koncept med Standout Coffee och få möjligheten att jobba med de mest exklusiva kaffeproducenterna i världen och rosta deras kaffe är verkligen en dröm!

Världens dyraste kaffe rostas i Stockholm

Är det sant att ni säljer ett kaffe som kostar 13 000 kronor kilot?

– Yes! När efterfrågan är enorm och produktionen minimal, kryddat med att kaffet har vunnit i World Barista Championship hela 5 av de 7 senaste åren så blir priset därefter. Precis som ett exklusivt vin. Vi fick möjlighet att köpa ett litet parti av den experimentella micro-loten Ruby Gesha från producenten Ninety Plus Coffee i Panama och priset på det kaffet var faktiskt 13 000kr/kg.

Merparten sålde vi direkt till några av våra kunder i Asien, Mellanöstern och USA, men här i Europa så har vi endast haft några få köpare. För oss som haft möjlighet att provsmaka Ruby Gesha så är det en upplevelse för livet. Det är en smakexplosion av sällan skådat slag när det kommer till kaffe, berättar Alexander. 

Finca Origines_ Ruas-1

Hur påverkas ni av att priset på kaffe gått upp så mycket senaste året?

– Egentligen så påverkas vi inte alls eftersom vi jobbar med kaffe som är flera hundra procent dyrare än “vanligt” kaffe. Men när vi ser på det kaffe som serveras ute i landet så har vi sett prisökningar på över 30% den senaste tiden. Dock tycker vi att “vanligt” kaffe egentligen på tok för billigt, med tanke på hur mycket arbete som ligger bakom att odla och producera kaffe. 

På Standout Coffee verkar vi alltid för att folk ska vara villiga att betala mer för kaffe – vare sig de köper kaffe i mataffären, en cappuccino på ett café eller ett sk “limited edition competition mikrolot-kaffe”. 

NPGE_MG_8276

Nytt kaffe varje månad hos Standout Coffee

Vilket kaffe hos er vill ni tipsa om?

– Om man vill testa något fantastiskt – som kommer att ”change your perception of what great coffee can be”  bör man testa vår populära Standout Coffee Subscription! Det är vår prenumeration där man får prova ett nytt kaffe varje månad från experimentella mikrolotter hos de mest moderna och progressiva kaffeproducenterna i världen! 

Just nu har vi prenumeranter i över 49 länder (!) och vi hoppas komma upp i över 100 länder inom kort.

Testa en prenumeration med exklusiv Convinirabatt 

Med kod: Convini50 ges du som privatperson 50 % på din första prenumerationsmånad när du startar en kaffeprenumeration från Standout Coffee. Scanna QR-koden nedan för att ta del av erbjudandet.

Visst blir man sugen på att testa? 

Till kampanjen

Erbjudandet är exklusivt för Convinis kunder och gäller till och med 2022-05-31.

QR-kod standout

 

Oskar hello Standout

 

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag